Terriern Ella hjälper barn att läsa

Praktikplats. Ella siktar på att bli en läshund, därför gjorde hon sin praktik på Ekenäs bibliotek. Bild: Jesper Sundström

I tisdags hade Ekenäs bibliotek för sista gången besök av Ella, en jack russell terrier som slutför sin praktik som läshund.

Konceptet är enkelt. Varje tisdagseftermiddag i juli har Ella varit på plats i biblioteket tillsammans med Katharina Lapuerta.

Sedan har det varit fritt fram för barn att dyka upp och läsa en bok för Ella. Den femåriga tiken i sin tur sitter snällt bredvid och lyssnar, på sin höjd kan hon kanske vila sitt huvud i läsarens famn.

– Barn som kanske inte vågar läsa inför andra människor eller har svårt att koncentrera sig upplever hundens närvaro som lugnande. Alla hundar är kanske inte lämpliga för en sådan här uppgift, men Ellas storlek gör att hon passar, säger Lapuerta.

Ella är nu inne på målrakan av sin praktik, men sedan förr är hon också kompishund. Men när utbildningen väl är avklarad så kommer hon att få en skarf att ha på sig under arbetet.

Ett bevis på att hon är en officiell läshund.

– Studierna avklaras vid Axxell i Brusaby. Men förstås har också jag varit tvungen att studera en del och sätta mig in i olika teorier, säger Lapuerta.

De tisdagar som Ella har varit på besök har en timme reserverats för ändamålet. Men till exempel för en vecka sedan var intresset så stort att Ella fick lyssna i nästan två timmar.

– Vi har inte använt oss av förhandsanmälningar, utan det har varit fritt fram att dyka upp. Därför har det så klart varit svårt att uppskatta. Men det här har varit lyckat och det är inte första gången vi har en läshund här, säger barnbibliotekarien Lisa Strömsholm.

Barnböcker intresserar

Strömsholm berättar att barnböckerna fyller en stor del av den årliga lånekvoten på Ekenäs bibliotek. Dessutom skrivs det mycket barnböcker och även på finlandssvenskt håll.

– Det som barn ofta vill läsa är olika spänningsböcker riktade till dem. Däremot har intresset för serier minskat, säger hon.

Men barn och unga hittar också till biblioteket av andra orsaker. Farmför allt efter renoveringen som medförde soffor och platser att umgås på.

– Vissa kommer hit efter skolan och stannar här i ett par timmar. De läser kanske inte alla gånger, utan kan sitta och prata eller spela olika bordsspel.

Men också en hund kan locka barn till biblioteket. Och även om Ella tackade för sig i tisdags, betyder det ju inte att det inte kan bli en fortsättning.

– Just nu har vi ändå inga konkreta planer på det. Ella kom hit tack vare att Katharina tog kontakt med oss, men visst kan vi också höra oss för, säger Lisa Strömsholm.

Mer läsning