Temautställningar lockar publik

Konst och historia intresserar. Soile Murtomäki, Marie Mäkinen och Maarit Mäkinen brukar titta in på museer då de bekantar sig med nya trakter. Bild: Jannica Luoto

Besökarna hittar till sommarens utställningar på museerna.

Soile Murtomäki, Marie Mäkinen och Maarit Mäkinen är de första besökarna på Lojo museum den här dagen. Mäntsäläborna startade på morgonen från hemorten och har redan hunnit ta en sväng via torget i Lojo. På infostället där fick de upplysningar om museet.

– Vi har inte planerat dagen så noga, utan tar den som det känns bäst, säger Soile Murtomäki och berättar att även en tur till Fiskars hör till dagens program.

Kulturpersoner och medeltid

Sommarens utställningar i de professionellt skötta museerna i regionen har tagits väl emot bland besökarna.

Hangö museum har den här säsongen valt att presentera sju kända kulturpersoner som vistats eller bor i Hangö.

– Besökarna har sagt att utställningen är fint uppbyggd, med lämplig mängd text, säger t.f. museichef Laura Lotta Andersson.

Utställningen som också lyfter fram stadens badhusera, arkitektur och filmer som spelats in på orten hade fram till mitten av förra veckan besökts av över 1 500 personer.

Raseborgs slott och livet i borgen under medeltiden står i fokus på sommarens och höstens temautställning i museicentret Ekta i Ekenäs. Utställningen har sedan den öppnade i april lockat långt över 4 500 besökare.

– Man får göra mycket själv här, bland annat klä ut sig. Utställningen är lyckad för alla åldrar, säger Josephine Råstedt som är museibiträde.

Sällskapsliv i Bobäck

På Hvitträsks museum i Kyrkslätt visas samma utställning som i fjol, nämligen Gäster på Hvitträsk som berättar mer om de tre arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgrens och Eliel Saarinens sällskapsliv. Bland annat ges en inblick i herrarnas internationella vänkrets.

– Vi har haft rätt bra med besökare, säger Anna von Numers som är guide.

Museet som sköts av Museiverket har traditionellt satt upp en ny utställning inför varje säsong, men inte i år. En annan förändring för den här säsongen är att museet håller stängt måndagar och tisdagar; tidigare har det varit öppet alla dagar under sommaren.

Museiverket genomgick nyligen en rejäl sparkur, vilket påverkade verksamheten på flera museer.

Fiskars museum lyfter fram livet i bruket. Guidningar i övre bruksområdet ordnas, liksom dramatiserade verkstäder med bland annat bakning och tenngjutning som tema.

Mer läsning