Temat för slottsbalen är kunskap: "Att hålla sig till sanningen skapar förtroende"

I år vill Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio uppmärksamma personer och institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I år är temat för självständighetsdagens festmottagning kunskap och samhällsdebatt.

– Finlands styrka har alltid varit vår förmåga att agera tillsammans, att ge utrymme för olika åsikter och att tillgodogöra sig kunskap på ett mångsidigt sätt, säger president Sauli Niinistö i ett pressmeddelande.

I och med den tekniska utvecklingen har förhållandet till kunskap förändrats. Det är lätt att få tillgång till den och tröskeln att delta i diskussioner har sänkts. Samtidigt har tonen i den samhälleliga debatten skärpts, enligt Niinistö.

I år vill Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio uppmärksamma personer och institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten.

– Var och en kan bidra till en respektfull diskussionskultur och stärka förtroendet för kunskap och expertis. Och viktigast av allt: hålla sig till sanningen. Det skapar förtroende, säger Niinistö.

1 700 inbjudna

Till självständighetsmottagningen på Presidentens slott bjuder presidentparet in cirka 1 700 finländare som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden. Hedersgäster är veteraner och lottor från våra krig.

Postningen av inbjudningarna till självständighetsdagens festmottagning har redan börjat. De skickas ut tidigare än vanligt på grund av Finlands Post- och logistikunions potentiella strejk där 9 000 av Postens anställda deltar.