Telefoner flyttar ut, saxar flyttar in

Legendariska Tele-Hörnan i Ekenäs stänger efter 25 år. Ägaren Roger Sjöblom är 71 år fyllda och tänker pensionera sig. Men lugna pensionärsdagar ska ingen tro det blir.

Ekenäsbon Roger Sjöblom hann jobba 22 år på Tele – senare Sonera, numera Telia – innan han tröttnade på personalpolitiken i företaget och slutade.

Med hjälp av avgångsvederlaget grundade han en egen firma inom telefoni, Ekenäs Tele-Hörnan, för 25 år sedan.

– Den 12 december 1992 öppnade vi. Så med åren på Sonera medräknade går jag på 48:e året i branschen.

Lönsamheten försvann

Men nu är den här perioden i Sjöbloms liv över. Den 20 februari håller han öppet sista dagen.

– För det lönar sig inte längre. I ärlighetens namn har nätet tagit över.

Före det förstörde operatörerna för sina återförsäljare genom att ta modell från Sverige och sälja anslutningar och telefoner som paket, beskriver Sjöblom.

– En tid var jag störst på anslutningar i Västnyland. Jag sålde 1 300 anslutningar om året. Det var mycket för ett så här litet företag.

Med tungt hjärta

– Jag har nog tungt hjärta för vissa kunder nu när jag stänger … i all synnerhet för de äldre, de blir nog lämnade vind för våg.

För ett av hans tre affärsben har varit betjäning. Han har hjälpt kunderna med allt från att öppna anslutningar, såväl telefonabonnemang som kabel-tv, till att säga upp dem.

För att inte tala om att uppdatera abonnemangen däremellan – eller att öppna telefonen om den stängt sig.

– Ibland har de glömt att ladda telefonen, säger Sjöblom och ler vemodigt.

De två andra benen i Sjöbloms affärsverksamhet har Tele-Hörnan och Hobby-Hörnan utgjort.

– Hobby-Hörnan registrerade jag som parallellfirma för cirka femton år sedan. Jag säljer bland annat modellbyggsatser, radiostyrda bilar och helikoptrar och material till tiffany-arbeten.

Fortsätter i garaget?

Sjöblom låter det vara osvuret att han också slutar med Hobby-Hörnan. Det finns nog en chans, ganska stor verkar det som, att den delen av verksamheten lever vidare på något vis, med hans garage som utgångspunkt.

Där är det också möjligt att ett telefonmuseum inrättas för telefonerna han sparat är otaliga. Det finns telefoner med vev, med nummerskiva, av modellen kobra och förstås mobiltelefoner. Bland annat.

Men Sjöblom vill inte lova något ifall museiplanerna inte blir av. Sysslor lär han nog ha ändå.

– Jo, gården ska ju skötas. Och så har jag holmen. Och husbilen. Båtar höll jag på med tidigare också, jag har nog en båt ännu men den står på gården. Frun har hotat att plantera blommor i den, säger han och skrockar.

Som om inte detta var nog så sitter Sjöblom i styrelsen för Ekenäs TV, är vice ordförande i Ekenäs FBK, ordförande i fastighetsbolaget Bryggeritomten och likaså ordförande för bolaget som hans affärslokal på Stationsvägen verkar i.

Den 1 mars ska lokalen vara tömd, inte för att han blir utslängd – han äger affärslokalen – utan för att den nya hyresgästen ska kunna flytta in.

– Det är en frisersalong som flyttar hit. Att jag fick en hyresgäst avgjorde för mig, då beslöt jag mig för att sluta.