Teboil stänger – Oi Hanko satsar på morgonkaffe

Morgonkaffe. Aeon Lindström och Sami Högström är tidigt i gång och har utnyttjat Teboils tjänster. Bild: Johanna Lindholm

Det är en grupp ledsna kunder som tar en kopp morgonkaffe på Teboil i Hangö. Lördagen 10.12 är sista dagen som kaféet är öppet. Därmed är Hangö också utan bemannad bensinstation. Lunchrestaurang Oi Hanko ser en ny nisch och börjar hålla morgonöppet.

Klockan har passerat sjusnåret fredagen den 9.12, och på Teboils bensinstation i Hangö är det full rulle. I morgon är det sista dagen som kaféet och butiken i Teboil håller öppet. Efter det blir stationen kallmack. Därmed är Hangö utan en bemannad bensinstation, och vill man tvätta bilen får man åka till Hangö norra.

- Det är väldigt ledsamt, säger Camilla Sten som står i kassan och betjänar kunder.

Sten har jobbat på Teboil sedan nuvarande köpman Tom Asplund tog över för cirka två år sedan.

– Det första året gick åt till att hitta vår plats och få alla rutiner att fungera, men det andra året har löpt på bra och kunderna har hittat tillbaka.

Aeon Lindström, en daglig kund, instämmer:

– Först tyckte man att det var bättre förr, men det är ju enda platsen som öppnar så här tidigt, och nu har det liksom funnit sin plats.

Teboil öppnar dörrarna klockan sex vardagar, och är en knutpunkt för folk med tidiga morgonskiften.

Sami Högström som är taxichaufför, gillar inte att Teboil stänger:

– Det är ju ända stället i centrum som har öppet den här tiden.

Sten säger att speciellt yrkesförarna drabbas av stängningen:

– Med tiden har man blivit personligen bekant med kunderna. I synnerhet långtradarchaufförerna är olyckliga över att vi stänger, säger Sten.

Kunde inte ta över

För tillfället letar Sten efter ett nytt jobb, men hade allt klaffat, hade hon varit intresserad att själv ta över rörelsen. Som tidigare anställd på Assistor är bilbranschen inte ny för henne.

– Jag hade klara planer och skulle ha velat öppna verkstadssidan, men förhandlingarna föll på för hårda villkor, konstaterar hon.

– Det är synd, jag har verkligen gillat det här jobbet.

Oi Hanko fiskar upp kunderna

En bit från Teboil längs Esplanaden ligger lunchrestaurang Oi Hanko. Sedan den 5 december har företaget öppnat dörrarna klockan 6 vardagar:

– De nya öppethållningstiderna baserar sig på kundernas önskemål, säger ägare Henry Lönnqvist.

Han konstaterar att folk inte riktigt hittat till Oi ännu, men tror att det blir ändring på den saken då Teboil stänger.

– Vi ligger precis längs det stråk där folk på väg på jobb färdas, säger han.

Nu i början serverar man kaffe med semlor, och snart börjar man morgongröt. På sikt finns också möjligheter att utvidga genom att riva en vägg bakom kassan. Det enda problemet för tillfället är parkeringsplatser för långtradarchaufförer, men Lönnqvist tror att även det löser sig med tiden.

FAKTA

Teboil i Hangö

På oljebolaget Teboil uppger man att man tyvärr inte hittat någon ny köpman, varken till Lappvik eller centrum.

Från och med måndag 12.12 är bensinstationen kallmack med bensin-och dieselautomat.