Teatern lockade färre i fjol – i januari blir det premiär för nyskrivet finlandssvenskt drama

Visuellt. Åbo svenska teaters musikalsatsning Kalevala har lockat gott om publik. Bild: Pette Rissanen Photography

Efter succéåret 2018 sjönk besökarmängden för Åbo svenska teater i fjol tillbaka till samma nivå som åren innan.

Både under våren och under hösten besöktes teatern av kring 17 600 personer, så totalt besökte 35 200 personer teatern under året. Det är 3 500 färre än 2018, som var ett rekordår för teatern då 38 700 personer såg någon pjäs.

På våren påverkades besökarmängden av teaterfestivalen Finfringe, som första gången ordnades i Finland, i Åbo. Festivalen väckte stort intresse och lockade ny publik. Finfringe återkommer i maj 2020.

Höstens stora satsning, Kalevala, som prisats av kritiker, har setts av 8 763 personer. I och med projektet Konsttestarna sågs den av drygt 1 200 åttondeklassare, vilket höjer siffran för hösten. Pjäsen spelas ytterligare ett tiotal gånger i januari och februari, och över 2 000 biljetter är redan bokade för de föreställningarna.

Nyskriven dramatik

I januari blir det premiär för den nyskrivna pjäsen Kvinnor 3 på Åbo svenska teater. Pjäsen är skriven av Jessica Edén och regisseras av Tove Appelgren.

Duo. Monica Nyman och Daniela Franzell som 43 och 70 i Kvinnor 3. Bild: Pette Rissanen

Pjäsen har som teman livslögn, insikt och att hitta en ny riktning. Tre kvinnor heter 19, 43 och 70 i enlighet med hur gamla de är. De befinner sig i varsin komplicerad livssituation.

19 planerar sitt liv med perfektion. Sen händer något oväntat som nästan förstör hennes liv.

43 är bitter. Hon kan inte älska sitt bonusbarn. Hon vet vems fel allt är.

70 måste göra upp med något i det förflutna innan hon kan dö.

Publiken får en inblick i tre olika liv. Snart börjar man ana att kvinnorna ändå har inbördes relationer.

I rollerna ses Daniela Franzell, Amanda Nyman, Monica Nyman och Jerry Wahlforss. Pjäsen spelas också på turné. Först ut är Karis den 25 och 26 februari. Därefter ges pjäsen i Hangö den 3 och 4 mars, i Ekenäs den 14 april och i Tenala den 15 april.

Mer läsning