Teater ser framåt mot livet efter corona

Bild: Pette Rissanen

Åbo svenska teater planerar höstens repertoar med förhoppningen att coronakrisen ska vara över till dess. Första premiären är inplanerad den 3 september.

Höstens första premiär blir barnpjäsen När farfar blev ett spöke, som baserar sig på den danske författaren Kim Fupz Aakesons bilderbok. Det är en sympatisk berättelse om gemensamma minnen och om att säga adjö. För regi och bearbetning står Jukka Aaltonen, för visualisering och dockor Heini Maaranen, Kari Mäkiranta komponerar musiken och på scenen står Ingemar Raukola.

Stora scenens första premiär den 12 september blir dramaturgen och regissören Tove Appelgrens Hemåt över isen efter Gunilla Linn Perssons roman. Boken utspelar sig på en ö och är en berättelse om en ungdomskärlek som kan bli en medelålderskärlek, om föräldrar som sviker på olika sätt och om en skock hönor som blandar sig i allt. En parallellhistoria utspelar sig 1914 på samma ö. Sju ungdomar ska på dans till grannön. Kommer de att återvända? I rollerna ses Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Jerry Wahlforss och Bror Österlund, samt elever från Åbolands Teaterskola.

Finlands historia för barn

I november blir det igen familjepjäs på stora scenen, nämligen Hundarnas historiepjäs i regi av Anne Nimell och med förankring i Mauri Kunnas bilderbok. Det blir ett äventyr i Finland under 1500-1800-talen kryddat med mycket nykomponerad musik av Kari Mäkiranta. På scenen ses Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Julia Korander, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola och Jerry Wahlforss.

För barn kommer ytterligare Grus Grus Teaters finurliga föreställning Björkmusen och näbbmusen att turnera under hösten.

Från våren fortsätter två pjäser. Det finstämda läsdramat Kärleksbrev med Jonna Järnefelt och Nicke Lignell spelas både på turné och på stora scenen. Den humoristiska och gripande monologen Allt som är underbart spelas både på Studion och på turné.

Mer läsning