Tätt samarbete mellan TT och SPT ska ge finländska nyheter mer synlighet

Större räckvidd. Finsk politik kan också intressera utanför Finlands gränser säger Svensk presstjänst chefredaktör Anna Back. Bild: Heidi Hakala

Nyhetsbyråerna SPT i Finland och TT i Sverige inleder ett omfattande samarbete om teknik och innehåll. Det ger finlandssvenska nyheter en större chans att nå läsare utanför Finland. Avtalet träder i kraft 1 november – samma dag som nyhetsbyrån SPT ​kör igång sin nya verksamhet.

SPT har ingått ett avtal med TT om en teknisk plattform för produktion och distribution av texter, bilder, videor och olika former av digital journalistik.

– Avtalet med TT gör att SPT kan koncentrera sig på att producera innehåll i en beprövad lösning som har 15 000 användare. TT satsar mycket på att utveckla digitala lösningar och det här kommer att synas i SPT:s produktion, säger SPT:s chefredaktör Anna Back.

Rekrytering av byråns anställda pågår som bäst för att hitta den bästa mixen av kompetenser och ansvarsområden. SPT har verkat i ett mindre format sedan 1970-talet och är från 2013 ett aktiebolag ägt av mediernas samarbetsorganisation Svensk Presstjänst rf.

Målet är att ​ut​vidga verksamheten

Distribution av nyhetsmaterial är ofta tidskrävande, men genom samarbetet kommer SPT att kunna leverera material till nuvarande och nya kunder på ett etablerat och effektivt sätt. Dessutom ingår vidareförmedling av SPT:s material till andra kunder. Det här ger möjlighet till en bredare kundstock för SPT, vilket byrån eftersträvar både i Finland och i de nordiska länderna.

– När TT ​förmedlar ​SPT-texter betyder det att de har potential att nå väldigt många läsare. Vi talar inte längre bara om Svenskfinland, utan alla svenskspråkiga, säger Back.

Göran Westin är senior redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån. Bild: Henrik Montgomery / TT

– Eftersom mediehusen bakom SPT – HSS Media och KSF Media – redan är kunder hos TT är det naturligt att utveckla och fördjupa samarbetet​, säger Back.​

SPT:s fokus kommer att ligga på nationella nyheter som intresserar så många som möjligt: en pensionär i Karleby, en ung kvinna i Helsingfors och en ​kulturarbetare i Norrbotten.

– Finsk politik, ekonomi, sport och kultur kan intressera också utanför landsgränserna, säger Back.

Lokalnyhetsbevakningen kommer fortsättningsvis att skötas av de enskilda tidningsredaktionerna.

TT tackar ja till nyheter om Finland på svenska

Genom samarbetsavtalet knyter TT starkare band till de svenskspråkiga tidningarna i Finland.

– TT har en långvarig relation med de svenskspråkiga tidningarna inom KSF Media och HSS Media. Det nya samarbetet med deras gemensamma byrå SPT går helt i linje med TT:s långsiktiga strävan att jobba närmare kunderna när det gäller tekniska lösningar, produktion och redaktionellt innehåll, säger Göran Westin, senior redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån.

​Enligt Westin ligger ​det i ​​nyhetsbyråns dna att leverera nytta och tjänster, men ser gärna ett utbyte av material i båda riktningarna.

– Min tanke och förhoppning är att vi ska få nytta av det som produceras. Det händer en hel del i Finland som är av intresse utanför landets gränser. Att få tillgång till material, som ur vår synvinkel är på rätt språk, är en stor fördel, säger Westin.

Sedan 1921 har TT varit en oberoende aktör i Mediesverige

Motto: snabbt, korrekt och trovärdigt.

Producerar, distribuerar och säljer text, bild, video och grafik.

218 anställda varav 140 arbetar med nyhetsproduktion

Vd och chefredaktör är Jonas Eriksson

Mer läsning