Tarmo Aarnio söker nya utmaningar

Erfaren. Tarmo Aarnio har 20 års erfarenhet som kommundirektör. Han blev vald till Kyrkslätts kommundirektör år 2000 och känner sig redo att ta ett nytt steg i sin karriär. Bild: VN-arkiv/Johan Kvarnström

Tarmo Aarnio söker direktörsjobbet i Salo efter 16 år som kommundirektör i Kyrkslätt. Han ser inget dramatiskt med beslutet.

– Jag är 50 år och måste tänka framåt. Ska jag stanna i Kyrkslätt i 16 år till eller testa något nytt? Jag vet inte om jag blir vald, men det var i alla fall rätt tidpunkt att söka jobbet.

Det är första gången under sina 16 år i Kyrkslätt som Aarnio sökt en annan tjänst.

– Mina 16 år här har varit bra, men om nya möjligheter öppnas måste jag försöka. Jag söker på allvar.

Aarnio har pratat om sitt beslut med några förtroendevalda och anställda och upplever de haft förståelse för hans beslut.

– De förstår mina framtidsambitioner.

Räds inte utmaningar

Konkurrensen om jobbet är hård och Aarnio tycker det är svårt att bedöma sina chanser. Alla nio som gått vidare för intervju är på höga poster inom den offentliga förvaltningen.

– Alla är mycket kvalificerade att sköta tjänsten.

Aarnio ser Salo som en stad med både utmaningar och möjligheter.

– Jag är inte rädd för utmaningarna. Salo ligger i närheten av trängsel Finland. Det är en annorlunda miljö än Kyrkslätt eftersom Salo har en tradition som stad, medan Kyrkslätt är en bostadskommun.

I Kyrkslätt är de största partierna i fullmäktige Samlingspartiet och Svenska folkpartiet. I Salo är Samlingspartiet, Centern och socialdemokraterna jämnstarka.

– Jag är obunden. Som direktör måste man komma överens med alla partier och människor. På direktörsposten är politiken bara en liten del.

Snabb karriär

Tarmo Aarnio är 50 år och har klättrat snabbt på karriärstegen trots att det var lågkonjunktur i Finland 1992. Med en färsk examen i statsvetenskap fick han jobb som forskare vid Handels- och industriministeriet 1992.

– Jag hade tur som hittade ett lämpligt jobb, jag var på rätt plats vid rätt tillfälle. Man kan inte planera allt i sin karriär på förhand, man måste ha tur också.

Efter att bland annat jobbat som pensionsombudsman i Salo valdes han till Parkanos kommundirektör efter att ha jobbat som förvaltningsdirektör i staden ett år 1996.

– Jag kommer ihåg att jag var den yngsta kommundirektören för 20 år sedan. Jag var ganska ung då jag blev vald i Kyrkslätt också och jag tror jag är ganska ung ännu, säger Aarnio.

Mer läsning