Tandemteatern turnerar för tolerans

Jonna Nyman som numera bor i Kyrkslätt är en av två skådespelare på scenen som tillsammans delar på femton roller. Bild:

En högaktuell barnpjäs om flyktingar ger sig ut på turné i västra Nyland. Två flyktingar i en liten låda bjuder på en Kafka-liknande stämning.

Pjäs: Par Avion av Arn-Henrik Blomqvist och gruppen

Regi: Arn-Henrik Blomqvist 

I rollerna: Jonna Nyman och Marika Parkkomäki

Tid & plats: Nypremiär på Stoa 29.9. 

En stor papplåda dimper ner med flyg, par avion. Den innehåller barnen Mond och Des (Jonna Nyman och Marika Parkkomäki), två flyktingar från ett oidentifierat land som kommit för att söka uppehållstillstånd. I brist på bättre bosätter de sig i lådan och på gräset utanför placerar de en dörrmatta med texten "Welcome" (välkommen).

En barsk officer knackar på och kräver än det ena, än det andra. Dörrmatta på gräset utanför lådan får man inte ha och man måste så klart fylla i blankett 19.

På en skärm bakom lådan avbildas ett högt ämbetshus med fönster i långa rader. Mond och Des knackar på dörr efter dörr för hitta det rätta kontoret men de råkar på de mest underliga byråer i stället. Den ena karaktären roligare än den andra tittar fram ur ämbetshusets olika kontor och när de äntligen hittat rätt, har lagen ändrats och nu är det också någon helt annan blankett som borde fyllas i. Byråkratin tar aldrig slut.

Kafka för barn på grötrim

Utseendemässigt är det inget speciellt som skiljer flyktingarna från ortsborna, men nog språkligt. Mond och Des säger nämligen alla sina repliker på rim till officerens irritation. Här rimmar man inte utan konsekvenser! Men deras modersmål bara är sådant, förklarar de. Och på byrån för julklappsrim kommer deras naturliga talang för rimmande förstås bra till pass. Regissören Arn-Henrik Blomqvist som också står för texten tillsammans med Tandemteatern, definierar Par Avion som "Kafka för barn på grötrim".

Tolerans för olikheter

Pjäsen är något av en framtidsvision eftersom den skrevs redan 2013, innan vågen med flyktingar som försökte nå Europa med båt över Medelhavet. Par Avion hade en första premiär 2013 i Kyrkslätt, då med Tove Qvickström och Jonna Nyman i alla de femton rollerna, men det blev aldrig av att åka ut på turné. Men nu kommer man att turnera och pjäsen som riktar sig till hela lågstadiet kan också beställas.

Tolerans för olikheter är pjäsens fina budskap och det blir ju tyvärr aldrig inaktuellt utan är en sak som man måste fästa större uppmärksamhet vid i dag inte bara i skolorna utan också ute i samhället i stort.

Siw Handroos Kelekay