Talkopool lösningen för Karelia

För att hinna med allt som behövs göras under ett evenemang har kulturhuset Karelia hittat en lösning. Den kallas för talkopool.

Innan och under evenemang i kulturhuset Karelia kan publiken köpa kaffe, öl och vin. Men Karelia har inte tillräckligt stor personal för att publiken ska få den service den behöver. För att lösa detta har Karelia infört ett system som kallas för talkopool.

– Talkopoolen har funnits i ungefär fyra år, säger Nina Hanson, produktionsledare på Karelia. Vi är väldigt tacksamma för dem som frivilligt hjälper oss. Dock skulle arbetet underlättas ifall volontärerna var fler.

Talkopool i praktiken

Inför varje evenemang behövs två stycken frivilliga. De ställer upp och träffas en timme innan evenemanget på kulturhuset börjar. Då går de igenom detaljer inför arbetspasset och dukar fram det som ska serveras. Andra sysslor som behöver göras är servering, biljettförsäljning och undanstädning.

– Ibland kan dessutom publiken behöva en hjälpande hand, säger Nina Hanson.

Allt som allt är ett arbetspass ungefär fyra timmar långt. Som tack för hjälpen får de som ställt upp en rabatterad biljett per arbetspass till ett evenemang på kulturhuset. Biljetten innebär ett avdrag på 20 euro.

Hjälp sökes

I dag är ungefär 20 personer med i talkopoolen. Ringa Sandelin, medlem i Fruntimmersföreningen, har under flera år aktivt hjälpt till vid evenemang i kulturhuset.

– För mig har det inneburit max två arbetspass per säsong.

Under säsongen ordnas det vanligtvis två evenemang per vecka. Denna vår kommer att vara händelserik. Föreställningen "Hemlis" har premiär den tredje mars, vilket innebär femton föreställningar endast under mars månad.

– Vi skulle vara väldigt tacksamma ifall personer över 18 år ville ställa upp och hjälpa till under olika evenemang, säger Nina Hanson.

Ringa Sandelin lägger till att det alltid är väldigt roligt.

– Eftersom att arbetsbördan är så liten känns detta endast som en rolig aktivitet. Dessutom träffar man mycket människor.

Fakta

Talkopoolen

Om du är intresserad av att delta i talkopoolen kan du ringa Nina Hanson på telefonnumret 044-7447646.

Alla som arbetar under evenemangen är försäkrade av Karelia.

Utdrag ur vårens repertoar: I februari gästspelar Åbo svenska teater och i april uppträder Fork.