Effektivt EIF vidare i cupen

Ett mycket effektivt EIF är klart för kvartsfinal i finska cupen i fotboll. I lördagens åttondelsfinal hemma mot AC Oulu från Uleåborg avgjorde EIF:s Etch Tabe genom att genom att göra matchens enda mål en kvart från slutet. Hemmalaget skapade två heta målchanser under hela matchen och tag alltså vara på den ena av dem.

Nu väntar kvartsfinal på hemmaplan på skärtorsdagen 29.3. Då ställs man mot division 1-laget Haka som besegrade ligalaget FC Lahti med 3–1 på söndagen.

Hursomhelst är det en fin cupsaga som EIF bjuder åt sina anhängare.

– Vi har haft det jobbigt tidigare i division 1 mot AC Oulu, så nu känns den här segern riktigt bra. Dessutom har vi ju hållit nollan i fyra matcher i rad, så det handlar inte enbart om att ha tur och bra flyt. Det är bara att gratulera hela laget och speciellt målvakten Mehdi El Moutacim som kommit in och spelat mycket stabilt, säger EIF:s lagkapten Johan Estlander.

Chansfattig match

Överlag var matchen under långa stunder ett ställningskrig på mittfältet med få målchanser. Planskötarna hade gjort ett strongt jobb med att få planen i bra spelskick med tanke på förutsättningarna, så underlaget kunde ingen skylla på.

I första halvleken tog EIF:s mittfältsduo Jacob Bushue och Johan Estlander bort så gott som allt utrymme för gästernas speluppbyggare David Ramadingaye och Jair. Det innebar att lagets rörliga anfallare Josue Soto inte fick några vettiga passningar att jobba med. Halvlekens enda brännheta målchans fick EIF:s Johan Estlander, men hans nick strax före pausen smet knappt över ribban. I övrigt sprang bägge lagen osedvanligt ofta i offside.

Inget misstag av Tabe

I mitten av andra halvleken tappade EIF mittfältet en aning till gästerna och speciellt Jair på mittfältet och spjutspetsen Jesus Alvarado kom åt att hota hemmamålet. Men då El Moutacim säkert tog hand om gästernas få skott, verkade det som om EIF bara väntade på den där chansen som brukar dyka upp förr eller senare.

Så gick det också då effektiva EIF skapade sin andra heta målchans i 76:e minuten. Etchu Tabe fick en snygg stickare av Hans Honkasalo och ensam med gästernas målvakt Tommi Lindholm gjorde han inget misstag, 1-0 och stort jubel både på plan och läktarna. Mot slutet gjorde gästerna några offensiva byten och lyfte upp laget, men alla anfall var chansartade och sist och slutligen höll EIF undan ganska enkelt.

Nöjd tränare

EIF:s tränare Gabri Garcia Xatart var givetvis nöjd med resultatet och med lagets kompakta kollektiv:

– Det här var tredje matchen på 9 dagar och det hetsiga programmet har också medfört skador som tvingade oss till onödigt stora omställningar. Det blev en tillknäppt match med få mållägen och det torde inte ha varit någon stor överraskning för någon.

– Mest imponerad är jag av vårt kollektiv; andan i laget är mycket bra och alla jobbar för varandra. Spelet är inte klart i det här skedet, speciellt framåt, men en god laganda kompenserar för bristerna i detta skede av säsongen. Vi visste att den där stora målchansen skulle dyka upp förr eller senare och så blev det också, analyserar Gabri Garcia Xatart.

Ypperligt försvarsspel

Det mest glädjande hos EIF var försvarsspelet. Nu saknades bl.a. William Lindqvist, men i stället för honom imponerade Atte Sihvonen med robusta och hårdföra takter. Unge Mehdi El Moutacim visade att målvaktssituationen i EIF är ypperlig och på mittfältet är Jacob Bushue stark i sin defensiva roll och överlag otrevlig att möta.

Framåt återstår ännu en hel del att jobba på, men så småningom kan man väl konstatera att experimentet med Etch Tabe på topp, kanske inte är ett experiment, utan något permanent.

Hos gästerna handlade det mycket om de skickliga utländska spelarna. Landslagsrutinerade mittbacken Markus Heikkinen spelade stabilt, men gick hela andra halvleken på förvånande höga varv.

– Vi har haft en fräsch och framgångsrik vinter så här långt, men idag såg man inte mycket som var fräscht. Vi tar cupen på allvar och kom hit för att vinna, men det blev i stället en tung förlust och en lång hemresa. Men så här är det i detta skede av cupen då man genast faller ut efter en förlust. Någon officiell målsättning har vi inte gjort för division 1, men visst tänker vi ta revansch på EIF, säger Mika Lähderinne, tränare hos AC Oulu.

EIF-AC Oulu 1–0 (0–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Viktor Limnell (86. Boubacar Kinda), Atte Sihvonen, Joel Akpini (46. Hans Honkasalo), Zacharias Ekström; Vili Nyström (46. Jakob Gottberg), Jacob Bushue, Johan Estlander, Riku Selander; Akseli Ollila, Etchu Tabe