Ta dig en kaffe på museet

Bild: Lina Enlund

Intervju

Under trettondagshelgen ordnar finska museiförbundet (Suomen museoliitto) evenemanget Hetki kulttuurin ja kahvin parissa (en stund med kultur och kaffe). I evenemanget deltar kring 150 museer i hela landet.

Ett av de västnyländska museer som deltar är lantbruksmuseet i Finbygränd.

– Jag hade möjlighet att gå med för att jag har ett uppvärmt utrymme och kan ordna kaffeservering, säger Filip Karlsson som driver museet.

Under två dagar, den 7 och den 8 januari klockan 13–17, kan man besöka museet som har 6 000 prylar på 144 kvadratmeter. Förutom lantbruksmaskiner finns här det Karlsson själv kallar för husgerådsavdelningen – en blandning av allt från kaffekoppar och gamla kaffeburkar till ransoneringsmärken och leksaker.

– Det var när gummorna började rycka männen i ärmen och säga "ska vi inte gå snart" som jag insåg att jag måste ha något för att locka också kvinnor hit. Det är inte så många som vill se på plogar och harvar, fast de också är intressanta.

Sagt och gjort. Sommaren 2015 hade museet fått en utvidgning som Karlsson hoppas att besökare av bägge könen kan tycka om.

– Det är ju mycket äldre personer som kommer hit, och många av dem vill diskutera. Det är också det bästa med det här tycker jag – jag är inte så intresserad av att ha en mängd besökare, för jag vill ha tid för dem som kommer. Många har mycket intressant att berätta.

Det är just besökarkontakterna som Karlsson gillar. Och så vet man aldrig vad man stöter på då man letar nya föremål. Till exempel har han hittat porslin med både Arabias tornstämpel och en tjeckoslovakisk stämpel.

– Sen måste jag ju gå lyfta på alla kippor för att se om jag hittar något annat.

I sommar kommer museet att ha en utställning för att lyfta fram Finlands 100-årsjubileum.

– Många museer handlar om elände och krig under jubileumsåret. Det har inte jag tänkt. Jag ska i stället ha mynt och sedlar från hundra år och så lite frimärken från olika årtionden.

Mer läsning