Sydkoreaner löpte i mål i Ekenäs

Besök. En grupp sydkoreaner avslutade en vecka av löpning och gång i Finland med en dag i Raseborg. Bild: Privat

En lång resa nådde sitt mål på fredag eftermiddag då en grupp sydkoreaner avslutade en vecka av löpning och gång i Finland. Målgången skedde mycket lämpligt vid Gustaf John Ramstedts minnesmärke i Ekenäs.

Det här är tredje sommaren som en grupp koreaner kommer till Finland för att springa eller gå för att uppleva den unika naturen i Finland och andas frisk luft. Eldsjälen bakom evenemanget är Heikki Ranta som är bosatt i Sydkorea sedan länge.

– Vi är en grupp på 18 personer varav hälften är kvinnor och vi springer totalt 225 kilometer eller går 100 kilometer, säger Ranta.

Gruppen har nu under en vecka tagit sig genom hela Finland – från Kemijärvi till Raseborg – och har under dagarna haft löpningar på några mil minst. Till exempel fredagens etapp löptes från Ekenäs centrum till Raseborgs ruiner och sedan via Box tillbaka till Ekenäs.

– Det blev totalt 42 kilometer. Gruppen består inte av några elitlöpare, utan det är vanliga människor och familjer som vill besöka Finland, säger Ranta.

De tidigare etapperna har man sprungit under tidigare år. Däremot var Raseborg en ny destination, men mycket välfunnen.

– Vi är här för att hylla Gustaf John Ramstedt som var den första som skrev om det koreanska språkets grammatik på engelska, säger Ranta.

På kvällen avslutades Finlandsbesöket med besök på en lokal restaurang, innan man återvände hem på lördagen.

– Över huvud taget har veckan gått mycket bra. I dag var det visserligen några om sprang lite fel och som vi fick söka upp, men som helhet har det varit en mycket lyckad resa, sade Heikki Ranta på fredagen.

Mer läsning