”Svinaktigt beteende”

Vilseledande. Avtrycket av vildsvinets klövar liknar väldigt mycket hjortspår. Om man inte vet vad man ska leta efter, kanske man inte reagerar på dem. Bild: Nisse Sjöberg

En oinbjuden gäst riskerar orsaka stora ekonomiska skador för Västankärr gård i Täktom. Ett stort vildsvin har i snart sex veckors tid regelbundet bökat omkring i landen i jakt på något ätbart.

Det var söndagskväll och skymning. Nisse Sjöberg, potatisodlare i Täktom, går ännu ett sista varv till hönsen innan han ska avrunda dagen med ett avkopplande bastubad. Då han traskar över gårdsplanen ser han en stor svart skugga ute på potatisåkern till vänster om växthusen. Han springer in till huset och ropar till sonen och hans kompis att komma ut och titta på en älg.

– Men då jag lyfter kikaren ser jag att det är ju ingen älg, utan ett vildsvin!

Sjöberg säger att de var flera vittnen som såg vildsvinet, så han har inte fantiserat ihop det. Det här inträffade den 22 april klockan 21.20 enligt gårdens dagboksanteckningar. Sedan dess har man regelbundet haft besök av vildsvinet. Det är ett ensamt vildsvin det rör sig om, och det är stort.

De återkommande besöken tyder på att vildsvinet tagit området som sitt revir. Det oroar Sjöberg.

– Loppet är kört för min del om det fortsätter. Det har inte bara besökt Västankärr gård, utan har också hittat alla mina arrendemarker. Vi är ju inte många som odlar här ute på udden och djuret äter stora mängder. Skadegörelsen kan bli katastrofal, säger Sjöberg med en djup suck.

Trots att vildsvinen har ett rykte om sig att ha ett aggressivt lynne, betonar Sjöberg att han inte är rädd för vildsvinet, utan att han främst är orolig för de ekonomiska skadorna.

– Det verkar skyggt och jag tror att det blir farligt bara om det känner sig hotat eller är skadat.

Förökar sig snabbt

Bo-Krister "Bobi" Lindholm, stordjurskontaktperson i Hangö, konstaterar att det med jämna mellanrum inkommer rapporter om observationer av vildsvin. Det har oftast handlat om vildsvin som kommit från Tenala-Pojo hållet och som bara varit på genomfart. Men nu har det sedan tre månader tillbaka funnits ett vildsvin som ser ut att ha kommit för att stanna ett längre tag. Vildsvinet har bland annat synts på viltkameror i Tvärminne och vid flygfältet i Täktom.

– Det utgör främst en risk för de som odlar något och för hundar som springer lösa, säger Lindholm och tillägger att vildsvinet i övrigt är ett till naturen skyggt djur.

Men vildsvinet är trots det inte ett önskvärt inslag i våra skogar, säger han.

– Vi vet inte vilka slags sjukdomar det bär på. Den mest fruktade är den afrikanska svinpesten, som på ett alarmerande sätt spridit sig till Finlands närområden såsom Ryssland och Estland.

Sjukdomar som dessa utgör ett reellt hot mot de inhemska svingårdarna. Viruset sprider sig snabbt och är dödligt. Det finns inget läkemedel som biter på den afrikanska svinpesten.

En av de viktigaste åtgärderna är att minska vildsvinspopulationen som under de senaste åren ökat markant, trots förebyggande åtgärder.

– Därför är det tillåtet att jaga vildsvin i Finland under hela året, förutsatt att det inte handlar om en hona med ungar som är under ett år, säger Lindholm.

Vildsvinen blir könsmogna redan vid ett års ålder och får ofta kullar på fem till sex ungar.

Populationen ökar med andra ord i snabb takt. Som kuriosa kan nämnas att under 1970-talet rymde vildsvin från inhägnader i Sverige. År 2010 fällde man 60 000 vildsvin i vårt västra grannland.

Galtens vikt är 50-200 kg, suggans 35-150 kg

Den finländska stammen uppskattas i dag till 1000-1300 vildsvin.

Trivs i löv- och blandskog, men visat sig mycket anpassningsbar

Allätare, som trots allt föredrar vegetabilisk föda

Lever oftast i grupp och kan bli 15-20 år gammal

Mer läsning