Sverige blev lite tristare

Bild: Ksf-arkiv

När Sverige återvände till vardagen efter påsken gjorde man det litet i dystrare tongångar. På tisdag förmiddag somnade nämligen artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson in efter en kort tids sjukdom.

Lill-Babs blev 80 år gammal och i över 60 av dem var hon artist. Och en mäkta populär sådan som lyfte begreppet folkkär till en helt ny nivå.

Frågan är om Sverige haft en artist som på samma sätt gått hem i stugorna. Det är inte sagt.

Lill-Babs gjorde en unik karriär. Sin första skiva gav hon ut redan 1954 och det stora genombrott fick hon 1959 med låten Är du kär i mig ännu, Klas-Göran? Efter det blev det en lång rad skivor, filmer och underhållning i alla former.

Hon han också medverkat i Eurovision Song Contest, varit med om en smått legendarisk inspelning av Här är ditt liv och skrivit autografer till Beatles. För att ta några plock ur historieböckerna.

Hon var också mycket populär i Finland och besökte Västnyland senast i oktober i fjol då hon uppträdde på Kulturhuset Karelia i Ekenäs. Två år tidigare hade hon haft uppträdanden på Brankis i Hangö och Hembygdens väl i Bromarv.

Då gjorde också Västra Nylands Kristoffer Nöjd en intervju med henne. Då, 77 år gammal, satt hon i sann Lill-Babs-anda i bilen på väg från hemstaden Järvsö till Stockholm för att spela välgörenhetsgolf.

– Jag lever ett passionerat liv, inte ett pensionärsliv, sade hon.

– Ibland har jag tänkt att jag borde sluta för att kunna umgås med min familj. Men då brukar mina barn säga "Mamma, du älskar ditt jobb och du är jävligt bra på det. Bara fortsätt!". Och det kommer jag göra så länge det är roligt och det kommer en publik.

I det skedet var hon inne på sitt 61:a år som artist "utan en enda comeback" som hon sade själv och det skulle bli några år till. I tisdags var det dock dags att sätta punkt.

Thomas Sundström Nyhetschef

Mer läsning