Svenska skyttarna dominerade i Ingå

Seger. Jesper Nyberg trivdes i Ingå. Bild: Joni Stenström

Jesper Nyberg från Sverige segrade i de båda herrtävlingarna vid de internationella Grand Prix-tävlingarna på Ingå skjutbana.

Svenskarna höll en hög nivå i Ingå och gav ingenting gratis åt de finländska skyttarna. Den 23-årige Jesper Nyberg segrade i herrarnas normallopp både på 10 och 50 meter. På 10 meter sköt Nyberg 578 poäng och han kom in som tvåa i grundserien efter Heikki Lähdekorpi som sköt ett riktigt toppresultat, 585 poäng.

Nyberg vann sedan efter att ha varit träffsäkrast i medaljmatcherna. Lähdekorpi var tvåa och Topi Hulkkonen från Villmanstrand tredje.

– Jag sköt på min normala nivå. Jag kan inte vara annat än nöjd, sade Nyberg.

Raseborgs Skyttars Niklas Hyvärinen, Krister Holmberg och Henrik Holmberg placerade sig efter varandra. De var i tur och ordning sjätte, sjunde och åttonde med poängen 564, 563 och 554.

Jämnt på 50 meter

På 50 meter var det spännande till slutet. Den långsamma delen sköts i lördags och den snabba delen i söndags. Efter en jämn kamp var Nyberg den enda som spräckte 590 poäng.

Topi Hulkkonen var tvåa och RS-skytten Krister Holmberg var trea. Båda sköt 589 poäng, men Hulkkonen var starkare i omskjutningen.

Nyberg var nöjd efteråt, han har skjutit emellan 588 och 596 poäng denna säsong på normalloppet.

– Den snabba delen blev kanske lite dålig i dag, men annars är jag nöjd, sade Nyberg som siktar på medalj och ett minst lika bra resultat i EM om tre veckor.

Ny svensk seger

Svenskan Louise Samuelsson och Marika Karisjoki från Åbo delade på segrarna i damklassen. Damerna tävlade endast på 10 meter, så man sköt normalloppet i fredags och blandloppet två dygn senare.

Karisjoki var bäst på normalloppet med 353 poäng. Samuelsson var tvåa på 349 poäng och bronset gick till norska Anneline Tangen som sköt 340 poäng. På blandloppet var sedan Samuelsson bäst och sköt 352 poäng.

Elli Räsänen var tvåa med 348 poäng och Tangen var tredje, nu med 326 poäng. Louise Samuelsson var inte nöjd med resultaten, men nog med sina placeringar.

– Jag fick inget flyt, tävlingarna var lite jobbiga, men roligt att jag placerade mig så här bra. Det kändes också som att man kommit hem när man fick tävla här, sade Samuelsson som tränade mycket i Ingå då hon studerade i Finland under hösten.

Nöjda miner

Det var nöjda miner under sista tävlingsdagen i Ingå. Deltagarna och arrangörerna var nöjda med arrangemangen och alla ville se en fortsättning på dessa tävlingar.

– Det var första gången jag tävlade här och det var en bra tävling. Jag kommer gärna hit på nytt, sade Nyberg.

Tävlingsledaren Jarmo Smura från Keski-Suomen Ampujat var också nöjd. Han vill dessutom se att det ordnas internationella tävlingar i Ingå också i framtiden.

– Det här är nog den bästa banan för tillfället i Finland att ordna internationella tävlingar på. Dessutom kunde man tävla i andra grenar som miniatyrgevär och fripistol, tyckte Smura.

Krister Holmberg var också nöjd med tävlingarna och berättar att det blir en fortsättning.

– Allt har gått lugnt och bra till. Kanske kunde man utöka med någon klass till, men huvudmålet är nog att få mera skyttar med. Vi måste hitta ett lämpligt datum med tanke på nästa år, säger Holmberg.

Mer läsning