Svenska segrar i Tiomila

Bra träning. OK Raseborg fick inget resultat, men Thomas Rehn (t.v.) som stod ändå för en fin insats på sista etappen. Bild: Benny ForsströmDe svenska föreningarna dominerade årets Tiomila i orientering som avgjordes i Göteborg under helgen. På herrsidan höll sig också HiKi och Lynx väl frammeFörst ut under Tiomila-dygnet var i vanlig ordning ungdomskavlen där åldersgränsen är 16 år. Första lag över mållinjen var svenska IK Hakarpspojkarna från Jönköping. Paimion Rasti placerade sig på en andra plats och tredje platsen gick till Espoon Suunta.

De västnyländska juniorlagen nådde denna gång inte några topplaceringar då Lynx slutade på en 94:e plats med laget Matias Koponen, Salla Isoherranen, Suvi Heikkilä och Aino Asklöf och OK Raseborg var 266:e med uppställningen Siri Lindroos, Rasmus Tenkanen, Karl Emil Lemström, Marcus Smedslund och Matilda Smedslund.

Noteras bör dock att de västnyländska lagen hade väldigt unga löpare med och de flesta får delta i ungdomskavlen ännu flera gånger.

Lång dametapp

Damtävlingen bestod av fem etapper och årets specialitet var en drygt 11 kilometer lång tredje sträcka, vilket gjorde att laguttagarna fick fundera lite extra på löpordningen.

Den tredje etappen blev också såtillvida avgörande att en klunga på 13 lag skapade sig ett försprång på drygt sex minuter och efter det var det klart att slutsegraren skulle finnas bland dessa. Av de finländska lagen fanns Tampereen Pyrintö, SK Pohjantähti och Paimion Rasti med i denna klunga.

Ankarsträckan blev sedan dramatisk. Publiken förberedde sig redan på att ta emot det svenska laget Alfta-Ösa vars avslutare var ryska landslagskvinnan Natalia Gemperle, men i stället var det Stora Tuna och Tove Alexandersson som kom först från skogen. Gemperle hade gjort ett ödesdigert misstag på den nästsista kontrollen, vilket resulterade i att den till synes redan klara segern förvandlades till en åttonde plats i mål.

Segrare blev alltså Stora Tuna från Borlänge. Schweiziskan Judith Wyder förde en av de största förhandsfavoriterna Göteborg-Majorna in på en andra plats och trea i mål var Tampereen Pyrintö. Värt att notera här är att Pyrintö återigen hade ett lag bestående av enbart egna produkter. Detta torde vara rätt unikt på denna nivå i orienteringsvärlden.


Av de västnyländska damlagen var Hiidenkiertäjät 33:e, Lynx 52:a och OK Raseborg 239:e. I OK Raseborgs lag löpte Katarzyna Slusarczyk, Martyna Miskiewicz, Mikaela Fiskars, Citha Dahl och Pamela Roth.


Tuff resa

Klockan 21 startade sedan TIomilakavlen och det visade sig snabbt att det skulle bli en tuff resa för de drygt 320 lagen. De blöta kärren och den kuperade terrängen gjorde att farten blev betydligt långsammare än vad banläggarna planerat och i mål var segrarlaget nästan en timme senare än beräknat.

Snabbast var hemmalaget och favoriten IFK Göteborg. De senaste två åren hade resulterat i placeringarna ett och två för Göteborgsklubben och därtill hade man förstärkt laget inför denna säsong med bland annat svenska landslagsmannen Fredrik Bakkman.

Det var även Bakkman som skulle få äran att löpa den sista etappen och han hade också ett mycket tacksamt läge med ett försprång på nästan tio minuter. 

De svenska klubbarna skulle till slut ta en trippelseger då OK Linné från Uppsala var andra lag över mållinjen och fjolårsvinnarna Södertälje-Nykvarn tredje. Bästa finländska lag var fjolårets Jukolavinnare KooVee som slutade fyra.

Positiva överraskningar

De västnyländska föreningarna Hiidenkiertäjät och Lynx överraskade positivt då de placerade sig som 20:e respektive 31:a. Även om också den 31:a platsen får ses som en stor framgång för Lynx, så det såg det under nattens mörka timmar ut att kunna gå ännu bättre för Kyrkslättföreningen.

Niklas Saramäki, Aapo Leskinen och Aleksi Leskinen bäddade fint på de tre första etapperna och Antti-Pekka Leskinen höll sig sedan med i den sex man starka tätklungan på långa natten. Tuomas Metsälä bättrade ännu en placering och halvvägs in i tävlingen låg man alltså på en sensationellt fin femte plats. Skoproblem

OK Raseborgs herrlag fick också en bra start på tävlingen genom Kuba Dragowski och Daniel Forsell. På den tredje etappen började oturen då Ville Forsström fick problem med sin pannlampa och var tvungen att löpa en stor del av banan med reservlyse. Trots det tappade Forsström inte mera än sex placeringar och då Erik Haajanen gick ut på långa natten låg man på en 120:e plats och klart före sitt tidigare klubbrekord.

På långa natten tog det roliga sedan slut då Haajanens sko gick sönder. Att löpa nästan 10 kilometer strumpfota, i mörkret, i tuff Göteborgsterräng är givetvis en omöjlighet och därmed blev det inget resultat för OK Raseborgs herrar denna gång. De övriga löparna fick dock alla springa sina etapper och överlag sågs flera fina insatser vilket bådar gott inför Jukola i juni.

Tiomila

Damer: 1) Stora Tona OK, Sverige 4.26.35), 2) Göteborg-Majorna OK, Sverige 7 s efter, 3) Tampereen Pyrintö –0.22, 4) Järla Orientering, Sverige –1.14, 5) SK Pohjantähti –1.25, 6) IFK Lidingö SOK, Sverige –1.27.

Herrar: 1) IFK Göteborg, Sverige 10.57.14, 2) OK Linne, Sverige 8.35 min efter, 3) Södertälje-Nykvarn OF, Sverige –9.04, 4) Koovee –9.17, 5) Tampereen Pyrintö –13.02, 6) Lilomarka OL, Norge –16.55.