Svensk världsetta spelade i Hangö

Imponerande. Anders Järryd var en av världens bästa tennisspelare under 1980-talet. I söndags spelade han i Hangö. Bild: Jesper Sundström

Anders Järryd har vunnit åtta grand slam-titlar i dubbel och varit rankad som världens bästa dubbelspelare. I söndags spelade han i Hangö.

Svensk tennis under 1970- och 1980-talet saknar minsann inte framgångar. Björn Borg revolutionerade hela sporten med sina segrar och sin tvåhandsbackhand. Efter det dök Mats Wilander och Stefan Edberg upp. Men de två världsettorna i singel hade också sällskap av andra duktiga spelare, bland annat Anders Järryd.

Järryd skörade sina största framgångar i dubbel (58 turneringssegrar), men höll sig också framme i singel. Som bäst var han världsfemma i juli 1985.

– Jag satsade lika mycket både på singel och på dubbel och jag tyckte att dubbel var roligt. Det gick bra för mig och jag tog många segrar, men jag klarade mig också i singel. Problemet var att Mats (Wilander) och Stefan (Edberg) var så otroligt bra. Jag hamnade helt enkelt i skuggan av dem, säger Järryd.

Han har spelat i de största turneringarna och mött några av de bästa spelarna genom tiderna. I söndags tränade han i Hangö med HTK-juniorerna Lucas Rosvall och Arthur Alén. Dessutom deltog han också i ett evenemang i anslutning till den internationella veteranturneringen som spelas i Hangö den här veckan.

– Jag fick frågan ganska sent så jag hade inte möjlighet att delta i turneringen den här gången. Men det var roligt att få spela med de inspirerade ungdomarna, säger Järryd.

Första gången

Järryd anlände till Hangö i lördags och det var första gången som han besökte staden. Men helt obekant var den ändå inte. Järryd säger att han känner svenska spelare som spelat turneringar i Ekenäs och i Hangö, bland andra hans tidigare tränare. Järryd tyckte om tennisanläggningen i Hangö och berömde tennisklubbens nya banor.

– Det var bra banor och platsen var charmig.

Att en spelare med Järryds erfarenhet berömmer banorna är förstås en fjäder i hatten för planskötarna. Han har trots allt en bra bild av vad som är bra eller inte i tennis. Under 1980-talet vann Järryd åtta grand slam-turneringar i dubbel, ett OS-brons och ingick i tre svenska Davis Cup-lag som vann den prestigefyllda landslagsturneringen.

– Det är egentligen endast en grand slam-seger i singel som saknas men jag är nöjd med min karriär. Det var en rolig tid och svensk tennis höll en hög nivå då, ett år hade vi 19 herrspelare i huvudtävlingen i Franska öppna. Därför känns det extra jobbigt i dag när situationen inte alls är densamma.

"Kunde han så kunde vi"

Sverige har inte gjort väsen av sig på herrsidan efter att Robin Söderling ofrivilligt avslutade karriären för några år sedan. Situationen för dagens unga och lovande svenska tennisspelare inte enkel. På grund av tennisen historia i Sverige är förväntningarna ofta högt uppskruvade. Och varför skulle de inte vara det? Svenska spelare har samlat på sig otaliga tunga titlar genom åren.

– Det fanns flera saker som spelade in i att tennisen blev stor och att vi fick fram duktiga spelare. Björn Borgs framgångar såg till att det byggdes tennishallar och via dem dök det upp nya talanger, säger Järryd.

Bland annat Wilander, Edberg och Järryd hörde till spelarna som var bra efter Borg. Järryd säger att killarna hade stor nytta av varandra under karriärernas inledande år.

– Mats vann Franska öppna i ett tidigt skede och då insåg vi att vi hade chans. Det var ju en spelare som vi ibland slog på träningarna. Då tänkte vi att om han kan, så kan vi, säger Järryd.

Och visst kunde de. Att endast lyfta fram en av svenskarnas framgångar på 1980-talet är orättvist, men måste man göra det så finns en god kandidat. Davis Cup-segern mot USA 1984. Sverige vann finalen med 4–1.

– I och med att vi märkte att vi kunde hävda oss, så blev Davis Cup något av ett mål. USA hade ett bra lag med världsettan John McEnore och världstvåan Jimmy Connors. Dessutom var McEnroe och Peter Flemming världens bästa dubbelpar, säger Järryd.

Trots det vann Sverige finalen med klara siffror och tillsammans med Edberg lyckades Järryd slå McEnroe och Flemming i dubbeln. Det amerikanska parets hade aldrig tidigare förlorat en dubbelmatch i Davis Cup.

– McEnroe var alltid en svår spelare att möta, både i singel och i dubbel. Det krävdes stor koncentration för att slå honom, han var så speciell, säger Anders Järryd om en av de bästa tennisspelarna någonsin.

Mer läsning