Svensk dominans i Lojo

Seger. Norrmannen Magne Dähli tog karriärens första världscupsseger. Bild: Benny Forsström

Svenskarna visade upp god form vid orienteringens världscup i Lojo i helgen. I damklassen blev det svensk dubbelseger och på herrsidan hade man två löpare bland de tre främsta.

Världscupen i Lojo avgjordes nu som en minitour bestående av tre deltävlingar. På torsdagen tävlades det i sprint i Lojo centrum, på lördagen löptes det medeldistans och på söndagen kulminerade sedan allting i en långdistans jaktstart där startordningen bestämdes enligt de två tidigare dagarnas resultat.

Alexandersson stegStartordningen vid söndagens långdistans blev den att Danmarks Maja Alm startade först, två sekunder före Sveriges Helena Jansson och 29 sekunder före Lina Strand. Svenskan Tove Alexandersson som missat stort på lördagen var inte heller på något sätt avsågad.

Av de finländska löparna låg Marika Teini bäst till inför söndagen, på en sjunde plats, men hon kom aldrig till start då hennes allergibesvär gjort sig påminda. I stället var det Sari Anttonen som startade som främsta finländska dam på en åttonde plats, två minuter och 41 sekunder efter Maja Alm.Halvvägs in i damloppet följdes de två först startande, Maja Alm och Helena Jansson, åt och hade en till synes ohotad ledning på drygt två minuter. På tredje plats jagade dock Tove Alexandersson och då tätduon strax därefter gjorde en större miss så kunde hon ansluta.

De avslutande två kilometrarna gick sedan i ett fysiskt mycket krävande område och där var Alexandersson klart starkast. Avståndet till Helena Jansson blev 27 sekunder och trean Maja Alm fick se sig distanserad med 31 sekunder. De tre bästa damerna var nu förkrossande överlägsna för fyran, ryska Natalia Gemperle var redan över fem minuter långsammare.

– Det känns väldigt skönt att få vinna här, speciellt då gårdagen var en stor besvikelse. Jag har satsat mycket på de här världscupstävlingarna men nu riktas allt fokus på VM och jag hoppas på att få en bra träningsperiod ännu, sade Tove Alexandersson.

Bästa finländska var Venla Harju som gjorde en fin avslutningsdag och slutade på en sjunde plats. Merja Rantanen var elfte, Saila Kinni 13:e och Sari Anttonen 14:e.

Norsk seger

Herrarnas minitour var, precis som damernas, jämn beträffande topplaceringarna. Vid söndagens jaktstart var det svensken Martin Regborn som startade först, 29 sekunder före Matthias Kyburz från Schwiez. Av finländarna startade Fredric Portin som 14:e och Olli Ojanaho som 15:e. 

Matthias Kyburz löpte sedan i ett tidigt skede fast Martin Regborn och tillsammans gjorde duon ett bra lopp inledningsvis. Vid en långsträckning till den 16:e kontrollen gjorde de dock ett felval då de rundade långt med en väg och där var det i stället svenskarna William Lind och Emil Svensk som tog hand om kommandot.

Lind och Svensk skapade sig en lucka på nästan två minuter och såg ut att gå mot en intern kamp om segern, men fem kontroller från mål var det deras tur att göra ett misstag och de jagande löparna kom ikapp. Därmed var det plötsligt en grupp på åtta löpare som gjorde upp om topplaceringarna. Starkast i den hårda spurtstriden var till slut Norges Magne Dähli, före Lind och Svensk. Magne Dähli gick ut på den avslutande dagen som sextonde löpare, drygt en och en halv minut efter ledande Martin Regborn. Ett starkt lopp bäddade dock för karriärens första världscupsseger för den 30-årige norrmannen.

– Det känns helt otroligt fint och jag överraskad över att mitt lopp räckte ända till seger, sade Magne Dähli.

Dähli är känd som en aningen trögstartad löpare och brukar ofta stå för väldigt starka avslutningar vid tävlingarna.

– Långdistans är min grej och jag visste att det skulle passa mig bra i dag då det handlade om en fysiskt väldigt krävande tävling. Jag tvekade heller aldrig på att jag skulle orka till slut, sade han.

Segrar till regionenParallellt med världscupstävlingarna arrangerades även nationella tävlingar alla tre dagar. På torsdagen var det en enskild sprinttävling men på lördagen och söndagen räknades resultaten ihop från medeldistansen och långdistansen. I sprinten blev det fem västnyländska segrar genom Lynx Taru Ikäheimonen (D40), Karim Mbembela (H14), Oliver Hellstedt (H10) och Salla Isoherranen (D13) samt HiKis Florian Fritzén (H12).

Vid helgens tävlingar blev det ytterligare sex totalsegrar för regionens löpare. Lynx Tuomas Metsälä var snabbast i klassen H21A och klubbkamraten Karoliina Sundberg i damernas elitklass. Av Lynx löpare segrade även Matias Koponen (H14) och Salla Isoherranen (D13). Hiidenkiertäjäts Florian Fritzén vann klassen H12 och OK Raseborgs Pekka Kanste var bäst bland 70-åringarna.

Orientering

Världscupen, långdistans, jaktstart:

Herrar, 15,3 km: 1) Magne Dähli Norge 1.30.03, 2) William Lind Sverige 1.30.05, 3) Emil Svensk Sverige 1.30.08, , ...12) Olli Ojanaho 1.33.12, ...16) Miika Kirmula 1.36.35, ...19) Otto Simosas 1.36.53.

Damer, 11,1 km: 1) Tove Alexandersson Sverige 1.17.27, 2) Helena Jansson Sverige 1.17.54, 3) Maja Alm Danmark 1.17.58, ...7) Venla Harju 1.23.11, ...11) Merja Rantanen 1.24.03, ...13) Saila Kinni 1.24.26, 14) Sari Anttonen 1.24.30, ...16) Sofia Haajanen 1.24.35.