Svartålopp med gott ändamål

På lördag ordnar Svartå byaråd ett motionslopp. Orsaken är ett välgörenhetsprojekt där intäkterna går till cancerförbundet.

Maria Holopainen är ordförande i Svartå byaråd och berättar att tankarna på insamlingen uppstod i våras. Då diagnostiserades en bekant till henne med cancer och dog en tid senare.

– Det var en person som alltid tänkte på andra människor innan hon tänkte på sig själv. I samband med händelsen föddes tankarna på ett projekt där intäkterna skulle gå till cancerfonden, säger Holopainen.

I början av juni körde evenemanget i gång med en insamling i K-market i Svartå och på lördag är det dags för den stora höjdpunkten. Ett motionslopp i 1970-tals tema, vilket betyder att deltagarna kan klä sig enligt det. Starten går klockan 13 vid idrottsplanen i Svartå och det finns två sträckor att välja mellan. Den längre är 8,7 kilometer och den kortare är 1,8 kilometer.

– Den längre är i huvudsak tänkt för vuxna deltagare men förstås får barn springa den om de vill. Också jag kommer att springa och jag har samlat ihop flera sponsorer som betalar en summa till cancerfonden när jag kommer i mål, säger Holopainen.

I och med att loppet ordnas för första gången är det svårt att säga någonting om hur många deltagare som kan tänkas dyka upp. Holopainen hoppas på så många som möjligt och framför allt att man kunde ordna evenemanget på nytt.

– I så fall kunde man tänka sig att vi nästa år samlar in pengar till ett annat välgörande ändamål. Det är möjligt att anmäla sig på plats före loppet börjar på lördag, men vi rekommenderar att man anmäler sig via internet.

Svartå byaråd ordnar också två motionsevenemang i september tillsammans med IK Trissan. 22–23 september ordnas i tur och ordning ett terränglöpningslopp samt ett terräncyklingslopp.

Mer läsning