Svartå får eget wellness-center

Ny satsning i Svartå. Mia Grandell ser fram emot att i början av mars öppna ett wellness center i före detta Café Ekborg invid Salovägen. Många företagare inom branschen har anmält sitt intresse för att vara med på ett hörn. Bild: Agneta Sjöblom

Före detta Café Ekborg behövde inte stå tomt länge. Från och med mars får den karakteristiska Svartåfastigheten ny funktion som center för hälsa och välbefinnande.

Det hela började lite som ett skämt.

– Vi körde förbi Ekborg och jag skojade med en kompis om att det skulle vara häftigt att ha poledance uppe i tornet, säger Mia Grandell, som sedan tidigare driver en kombinerad skönhetssalong och gym i Degerby och i höstas flyttade till Svartå.

När uppgiften om att fastigheten söker nya hyresgäster kort därefter ploppade upp i flödet på Facebook kändes det lite som ödet.

– "Du ångrar dig om du inte går och tittar", sade min sambo till mig. När jag sedan gick runt med hyresvärden insåg jag att här finns möjlighet till vad som helst, säger hon.

Något för alla

Från att först ha funderat på att hyra en liten del av de närmare 700 kvadratmetrarna slutade det med att hon källaren undantaget hyrde hela fastigheten. Hon i sin tur kommer att hyra ut andelar åt andra företagare med olika typer tjänster. Intresset för att medverka i centret har varit stort och på listan över vad som kommer att erbjudas finns för tillfället allt från kostrådgivning till karate, gruppträning i olika former, terapi, energibehandlingar och hundskolning. Mer info hittar man på Svartå Wellness Centers Facebooksida.

– Till det jag ännu saknar hör någon som kunde hålla pilates-timmar, kanske zumba.

I det som tidigare var kök kommer det att öppna en hälsobutik medan den före detta matsalen blir ett gym med fokus på fria vikter. En del av verksamheten kommer att starta i början av mars, resten senare under året.

– Jag hoppas att det här ska bli en plats där alla kan hitta något, allt från barn till seniorer, säger Mia Grandell, som parallellt med Svartå tänker fortsätta med den egna verksamheten i Degerby.

Till det hon själv erbjuder hör bland annat fitness-inriktad poledance samt kosmetologtjänster. Poledance var något hon började med efter att yngsta barnet, som nu är 5 år, föddes. Efter en bilolycka i ungdomen har hon själv en dålig rygg som mår bra av träning. Då är poledance ett effektivt sätt att hålla sig i form.

– Det kräver styrka i hela kroppen.

Ny utmaning

Till det som tilltalar med Ekborg hör förutom bra takhöjd med tanke på poledance också närheten till Svartån, som rinner bara ett stenkast därifrån. Mia är nämligen en ivrig ståpaddlare. Ståpaddling kommer att ingå i wellness centrets utbud i form av bland annat uthyrning av bräden och yoga. Också hennes nästa utmaning har med ståpaddling att göra.

– Jag har tänkt försöka ståpaddla från Finland till Sverige i sommar.

Den tänkta rutten går från Vasa till en liten båthamn utanför Umeå.

– Går det bra tar man sig över på 10 timmar, går det dåligt kan det ta flera dagar.

För att färden ska bli av krävs rätt sorts väderförhållanden – lite medvind eller helst ingen vind alls.