Svårt att slakta familjemedlemmar

Kär vän. Vid brist på foder kan man tvingas slakta mer. Det kan vara jobbigt då de står en så nära, säger Henrik Ekholm på Pedars gård. Bild: Lina Enlund

Redan efter årets första sådd märkte man att torkan skulle bli ett problem. Det har lett till foderbrist och därmed ökad slakt.

Många västnyländska bondgårdar har ont om foder. De flesta har ändå lyckats skrapa ihop tillräckligt så att de med nöd och näppe klarar vintern. Speciellt de med mjölkgårdar behöver mycket foder.

Tack vare att man fått köpa foder från granngården har Rilax gård i Bromarv räknat att fodret borde räcka till.

– Det torra vädret har drabbat hela landet, men vi har nog inte varit tvungna att fatta några dramatiska beslut då det gäller slakt. Några fler kor har vi slaktat, men i samband med att man slaktar mer kommer ju också problemet med åtgång. Man vill ju inte sälja kött för ett alltför rabatterat pris, säger Jessica Aminoff.

På Pedars gård i Nitlax har man däremot haft lite mera problem. Henrik Ekholm slaktar i genomsnitt en tjur per vecka och säljer sedan köttet för ett billigare pris.

– Det låter lite väl dramatiskt att prata om nödslakt. Jag är övertygad om att jag har huvudflocken intakt, men jag blir nog tvungen att slakta lite fler kossor i höst för att säkerställa vintern, säger Ekholm.

Alternativa lösningar ett måste

Henrik Ekholm säger att man redan efter första sådden kunde se att skörden inte blir densamma.

– Vi hoppades alla på regn och trodde att det skulle komma, men då det uteblev så blev det genast problematiskt, säger han.

Då det väl regnat har det varit fråga om en så liten vattenmängd att den inte haft en effekt.

– Jag skördade höet som jag vanligtvis skördar, men sedan var jag tvungen att fortsätta skörda på sådana arealer som jag inte hade planerat till foderareal, säger Ekholm.

Han har också fått skörda andra grannars areal och hoppas på att få grönt ljus att använda det i vinter. Han hoppas också på att få tillåtelse av myndigheterna att använda konventionellt foder.

– Att ha en ekologisk gård är problematiskt på det sättet att vi behöver en viss mängd foder. Bara jag får tillåtelse av myndigheterna så kommer jag att klara mig bra, säger Ekholm.

"Korna är trotjänare"

Huvudflocken på Pedars gård består av 25 kor. Det är en lämplig mängd enligt Ekholm. Han ökade nyligen arrenden på gården och samtidigt också djurmängden.

– Man kan alltså säga att det inte riktigt var lägligt för torka just nu, säger han.

Han berättar att han odlar cirka 100 hektar, varav två tredjedelar är i vallodling. Resten hade han planerat för spannmål till nästa år, men så blir det inte.

– Jag har redan balat den delen. Jag behövde göra det eftersom det är så svårt att få tag på ekofoder. Man vill följa ekoreglerna, men samtidigt vill jag inte att djuren ska lida och därför kan jag behöva ta till konventionellt foder om det krisar, säger Ekholm.

Även om korna betar en massa gräs så behöver de foder. Henrik Ekholm säger att det handlar om att korna behöver en balans i magen för att må bättre.

– PH-värdet hålls konstant om de äter både gräs och har tillgång till stråfoder i foderhäckar. Då hålls korna friskare. Highland Cattle-korna kan leva upp till 18 år och då blir de ju som familjemedlemmar, säger han.

Därför kan det vara ganska svårt att slakta dem.

– Man blir fäst vid dem helt enkelt. Det är jobbigt att slakta kor som fungerat som trotjänare, säger han.

Västnyländskt slakteri möjliggör

Något som är väldigt viktigt för Henrik Ekholm är att se till att korna levt ett lyckligt liv. Nu har han skickat kor mer frekvent till slakteriet, däribland flera kor som han inte planerat att slakta.

– Jag för en tjur per vecka till slakteriet och att lasta in en i bilen är mer humant – de är inte lika stressade. Man kan ju ändå inte slakta hur många kor som helst. Jag har begränsad förvarning och köttet ska gå åt också, säger han.

För ungefär ett år sedan började man bygga upp ett eget västnyländskt slakteri, Västankvarns slakteri, där Ekholm är delägare.

– Jag ser det som ett ljus i tunneln. Stora slakterier är mer pressade, men med det nya slakteriet kan man vara med och påverka hela processen, säger han.

Henrik Ekholm säger att det här är ett år bland många år. En så här extrem torka upplever man förhoppningsvis inte på nytt.

– Det är det som är charmen med mitt jobb – inget år är det andra likt, säger han.

Mer läsning