Svår nattorientering vid FM-tävlingarna

Marko Loukkalahti tog ett FM-brons. Bild: Arkiv/Benny Forsström

Orienterarna ställdes inför stora utmaningar vid årets natt-FM i Laihela i Österbotten under helgen. Speciellt för tävlande från södra Finland var skillnaden till den terräng man är van vid stor.

Trots den ovana terrängen lyckades de västnyländska orienterarna fint och löpte hem sju medaljer varav två var guld. Finländska mästare från regionen blev Hiidenkiertäjäts Risto Wessman (H70) och Lynx Annariitta Kottonen (D55).

I herrarnas huvudklass stod Lynx nattspecialist Aapo Leskinen åter en gång för en mycket fin insats då han var tredje snabbast av de finländska löparna och belönades därmed med ett FM-brons. Leskinen stod redan vid vårens stafetter för imponerande nattlopp och med tanke på att han för två år sedan tog silver så var medaljen denna gång inte någon större överraskning.

Att guldet skulle gå till Kalevan Rastis Markus Räsänen var dock aningen otippat. Silver blev det för Turun Metsänkävijäts Jussi Suna.

I damklassen gick segern till Lotta Karhola från Tammerfors. MS Parmas duo Maija Sianoja och Tuulia Wiberg tog sedan hand om de övriga medaljerna. Ingen västnyländsk damlöpare kom denna gång till start.

Fina framgångar

I veteranklasserna bemästrade regionens löpare den österbottniska terrängen fint. HiKis Risto Wessman var snabbast i herrarnas 70-års klass och guld blev det även för Lynx Annaritta Kottonen i klassen D55.

Kottonen har därmed tagit ett kliv uppåt i resultatlistorna vid varje FM-tävling denna säsong. Vid vårens medeldistans var hon fjärde, vid långdistansen i början av september tog hon brons och helgen innan nattmästerskapet blev det silver i sprint.

Medalj i Laihela blev det även för HiKis Marko Loukkalahti (brons i H45) och Lynx Marko Närvä (silver i H40).

Juniormedaljer

På juniorsidan blev nattens saldo två medaljer för de västnyländska föreningarna. Hiidenkiertäjäts Juuso Viskari tog silver i klassen H16 och på flicksidan tog Lynx Tuuli Heikkilä brons i 18-årsklassen.

Juuso Viskari försvarade därmed sitt silver från året innan och intressant var att även segraren var densamma, marginalen till mästaren Topias Arola från Paimion Rasti var dock åtta sekunder mindre i år.

För OK Raseborg stod Helena Kanste för en stark prestation då hon placerade sig som sjunde i klassen D65. I övrigt var H60 löparna Jan Lång (24:e) och Björn-Erik Wickholm (27:e) de ända som tog sig in bland de 30 bästa i sina klasser.

Mer läsning