Sun City firade jämna år

Laget 2016. En del av den kommande säsongens spelartrupp ställde upp på en gruppbild. Munderingen lär vara en annan då det beger sig i maj. Bild: Stefan Österlund

AMERIKANSK FOTBOLL – Var och en av er som är här i kväll har på något sätt lämnat ett avtryck i Sun Citys historia. Den här föreningen har alltid handlat om så mycket mer än bara ett lag, det är alla runtomkring som skapar familjen.

Det sade ordförande Robert Hotanen i lördags på HSF i Hangö då Sun City firade att det gått trettio år sedan föreningen grundades. Svängarna har varit många med bland annat motstånd mot namnet som man i vissa kretsar trodde hade något att göra med den politik som ännu på 1980-talet fördes i Sydafrika. Det var inte heller alltid alldeles enkelt för en ny och udda gren att få fotfäste i form av träningstider och -platser.

– Spelarmaterialet på den tiden bestod av allehanda atleter och kotletter. Det fanns före detta styrkelyftare, brottare, judokan, volleybollspelare. Det var långa och korta, smala och tjocka. Alla hittade sin egen spelplats och småningom började vi se ut som ett lag, konstaterade tidigare spelaren Joni Näsänen om starten 1986.

Tre år senare, 1989, avancerade föreningens representationslag till division 1 i rätt hård konkurrens och juniorverksamheten blomstrade. Som bäst hade föreningen över 100 aktiva juniorer i olika åldersklasser, både inom regelrätt amerikansk fotboll och flaggfotboll som på den tiden spelades med niomannalag i de yngre åldersklasserna och på dam- och flicksidan.

Efter säsongen 1995 lades det hela dock på is i och med att man hade svårt att få både det sportsliga och ekonomiska att gå ihop. Juniorerna hade också lagt av och på den tiden var läget i rätt stor utsträckning detsamma som i dag – man hade endast ett representationslag.

Krävande juniorarbete

Där ligger också den största utmaningen för den nyuppståndna föreningen som körde i gång verksamheten igen hösten 2010. Juniorarbetet inom amerikansk fotboll har ändrat sedan 1990-talet, eftersom man i allt yngre åldrar i dag spelar regelrätt amerikansk fotboll, likaså bland damer.

Flaggfotbollen har ändrat karaktär och spelas numera med femmannalag, oftast i skolor och bland olika hobbygäng. Inkörsporten till amerikansk fotboll i unga år är tuffare och kräver större ekonomiska muskler av både spelare, föräldrar och föreningar.

– I slutet av 1980-talet fanns det en serie för A-juniorer med fyra eller fem lag. I dag har vi över 70 juniorlag med i förbundets serier, sade förbundets ungdoms- och utbildningschef Heikki Halttunen som framförde den officiella hälsningen.

Kokkonen premierades

Under jubileumsfesten premierades Asko Kokkonen med förbundets förtjänsttecken i brons för sitt gedigna arbete grenen till fromma i både Hangö, Salo, Pikis och Reso. Han har bland annat varit med och startat upp Salo Scorpions och var en av de tongivande krafterna bakom Sun Citys första upplaga som både spelare och tränare. Inför den kommande säsongen återvände han till fadershuset och kommer att figurera i tränarstaben.

Sun Citys ordförande Robert Hotanen tilldelade också tre funktionärer och tidigare spelare diplom för sitt arbete för Sun Citys bästa: Keijo Suominen som varit aktiv på domarfronten, Jocke Eriksson som var med och startade upp verksamheten igen hösten 2010 samt de senaste säsongernas tränare Tony Andersson som också har en gedigen spelarbakgrund.

Sikte på titeln

För Sun Citys del kan det visa sig ha varit en riktig lyckospark att värva Kokkonen till tränarstaben, eftersom laget fått flera förstärkningar från Salotrakten via kontakten med honom. Dessutom lade Helsingforslaget 69ers ned sin verksamhet och några spelare med rutin har värvats också från den riktningen.

Bland annat har laget knutit till sig en ny quarterback i Eino Matikainen som senast nött bänk i ligasammanhang i Roosters. För tillfället har laget ett drygt tiotal nya spelare och fler lär vara på gång – bland annat är det ännu oklart hur det blir med de spelare som tidigare år deltagit från Åbo Akademis lag.

– Vi har som bäst haft närmare 40 killar på våra träningspass under vintern och det ser onekligen lovande ut, menar chefstränaren Tony Andersson.

På division 2-nivå är det snudd på sensationellt. Årets serie inleds i slutet av maj och spelas som en dubbel serie med sex lag. Finaldags blir det i slutet av augusti. Nya i serien är Nokia Ghosthunters och Bears från Björneborg som båda avancerade från trean.

Mer läsning