Suggestiv dröm om ett bättre liv

Glaskonst. Hannibal (askfat) glas och romerska mynt från 100 e.kr. Karoliina Hellberg & Benjamin Orlow, 2016. Bild: Benjamin Orlow

Det här är berättelsen om polerade gulddetaljer, pösande frukter och sval marmor. Rekreation, vällust och avkoppling löper som en röd tråd genom Karoliina Hellbergs och Benjamin Orlows utställning på Elverket.

Konst Economy plus. Glaskonst, akvareller och videoverk av Karoliina Hellberg och Benjamin Orlow. Galleri Elverket i Ekenäs. Utställningen pågår fram till 15.1.2017. Öppet ti–fr kl. 13–17, lö–sö kl. 11–17 (stängt 24–26.12 och 31.12–2.12.) Fritt inträde.

I det första dunkelt upplysta rummet möts betraktaren av lyx och pösande dekandens: ett glasföremål likt en trött hopsjunken pumpa fungerar som askkopp, i den ligger en cigarr fimpad. Redan här förkroppsligas njutningen i glasföremålets sinnligt välvda former.

Samtidshistoria av glas

En whiskyflaska har två smala halsar som sträcker sig upp mot ljuset, koncentrerat nästan som starka strålkastare på varje verk i det annars mörka rummet. På flaskhalsarna balanserar färggranna glaspärlor och ovanpå dem små lavastenar. Föremålet är likt de andra verken vackert men fullständigt oanvändbart.

Economy plus är en samtidshistoria. Vi längtar efter ett bättre, mer uppfyllande liv samtidigt som vi drunknar i saker vi inte behöver. Att downshifta, ladda batterierna och njuta för att i slutändan kunna producera mer och bättre är en allmän tanke. Konstnärerna berättar om metoder och platser som nollställer den tunga vardagslunken.

Samtidigt ger utställningen en känsla av att det exklusiva och avslappnande är en exotisk dröm man måste resa till, den kan aldrig vara en hållbar del av vardagen.

Stillhet som bedrar

Utställningen skapar en känsla av något du vet att du visste men glömt bort vad det var. Jag tänker på en långväga släkting, den gången jag hade råd att bo på hotell och hissdörrarna glänste överdådigt i guld, en helande källa djupt inne i skogen, ett bergslandskap. Du minns något du vetat förr eller kanske glömt, något som flimrar i kanten av synfältet men aldrig riktigt träder fram.

Här lyckas de två unga konstnärerna skapa en upplevelse som ett drömlandskap, påhittigt och nyskapande med en stark känsla som är svår att definiera.

I små akvareller träder Borgåbördiga helsingforsaren Karoliina Hellbergs karakteristiska estetik tydligt fram; i exotiska landskap och överdådiga hotellobbyn i smaragdgrönt och senapsgult. Hon målar ofta resor och finrum, men med en stillhet som bedrar med fara i trygghetens skepnad.

Benjamin Orlow är bosatt i London, arbetar med bland annat video, måleri och skulptur. I verket The body as a domestic animal ägnar sig konstnären åt olika fritidsaktiviteter som ska bidra till ett bättre och lyckligare liv. I videorna träffar han en personal trainer, äter gott och träffar vänner. För utställningen har han arbetat som volontär på ett äldreboende i Ekenäs.

Det är suggestivt, lekfullt och med en stark egen integritet. Och framför allt känslan av att det pågår något nyskapande i detta rum, att vi får en upplevelse vi inte haft förr. Eller kanske haft, och glömt bort.