Succéromanen Själarnas ö blir teater nästa år

Dramatiseras. Johanna Holmströms roman Själarnas ö sätts upp på teaterscenen. Bild: Kristoffer Åberg

Svenska Teatern sätter upp Johanna Holmströms roman Själarnas ö som teaterpjäs. Dramatiseringen görs av Seppo Parkkinen och regissörsrollen axlas av Mikaela Hasán.

Teaterchef Joachim Thibblin är glad över att Svenska Teatern fick rättigheterna till en dramatisering av Johanna Holmströms omtyckta roman. Han vill understryka vikten av att det görs nyskrivna inhemska pjäser på svenska i Finland. Och att vi kan nå flera genom att vi textar till finska.

- Svenska Teatern är Finlands svenska nationalscen. Vi ska berätta de viktiga berättelserna, de som varit och är avgörande för vår historia, vår identitet, vår självbild, säger Thibblin.

Svenska Teatern är den första teatern som iscensätter romanen.

- Vi vill berätta historier som är berörande och känslosamma, vackra och sorgliga. Johanna Holmströms roman lever upp till allt detta. Själarnas ö är en djupt mänsklig, tragisk berättelse, men där finns också livsvisdom, kärlek och vänskap. Kvinnorna på Själö stannade kvar, och vi ska lyssna på vad de vill säga oss. Själarnas ö är en historia som vi måste berätta, för kvinnorna som levde där och för oss själva, säger Svenska Teaterns dramaturg Ann-Luise Bertell.

Verkliga förebilder

Författaren Johanna Holmström framhåller att det handlar om verkliga människor som varit förebild för de personer som kommer att porträtteras på scenen.

- Diskussionen om vad som ska göras med samhällets så kallade olycksbarn har alltid pågått. Retoriken är densamma men föremålen för diskussionen byts ut, antingen det är degenererade unga kvinnor, homosexuella eller flyktingar. Att ge en offentlig röst åt dem som inte har någon har alltid varit en av mina drivkrafter som författare och nu får Själökvinnorna tala. Det må vara via en omväg, men huvudsaken är att vi lyssnar, säger Holmström.

Berättelsen utspelar sig på Själö hospital under 1900-talets första årtionden och i centrum finns mentalsjukhusets kvinnor; patienterna och vårdarna.

En visuell berättelse

Dramatiker Seppo Parkkinen, som fått uppdraget att dramatisera pjäsen betonar att Johanna Holmströms roman handlar om en marginaliserad, nedtystad historia.

- Holmström skapar en imponerande berättelse med gripande händelser och personporträtt. Romanen är intensiv och visuell på ett överväldigande sätt, vilket jag fastnade för direkt, på samma sätt som jag fastnade för verkets dokumentära bakgrund, säger Parkkinen.

- Verket är inte enbart en historisk skildring utan närmar sig krävande teman såsom eugenik, psykisk ohälsa, makt och sexualitet genom enskilda berättelser. Själarnas ö är en kärlekshistoria på individnivå samtidigt som den är ett panorama eller en fresk av dessa kvinnor som genom Holmström får en röst, säger Parkkinen.

Mikaela Hasán är tilltänkt regissör för pjäsen. Hon ser mycket fram emot att vara med om att skapa en scenversion av berättelsen.

- I boken flätas personhistoria och Finlands historia ihop på ett berörande och mångbottnat sätt. Själva berättelsen i kombination med Holmströms språk ger starka bilder och förnimmelser av hur och vad människor, som av olika anledningar tillbringat tid på ön, kunde ha tänkt, känt och upplevt, omgivna av havet och tystnaden, säger Hasán.

Rollbesättningen för Själarnas Ö är ännu inte bestämd. Scenograf är Erik Salvesen. Biljettsläpp till Själarnas Ö är planerad till januari nästa år.

Mer läsning