Strejken fick pendlare att öppna sina bildörrar för andra: "Jag vill ge något tillbaka till dem som hjälpt mig"

Strejkade. Busstrafiken i huvudstadsregionen påverkas i dag av sympatistrejker för den pågående arbetskonflikten vid Posten. Bild: Ksf-arkiv/Cata Portin

Strejkstoppet i busstrafiken tog fram hjälpviljan hos många i dag. I en av Kyrkslättsgrupperna på Facebook duggade erbjudanden om skjuts tätt – till och med en busstransport ordnades.

Den estniska bussföretagaren Heido Sõna väckte uppseende och fick många kommentarer då han på FB meddelade att han ger gratis skjuts från Kantvik till Helsingfors till dem som behöver. Mest uppseendeväckande var att han kör rutten med en buss.

– Jag åker varje dag in till Helsingfors med en tom buss, eftersom jag bor i Kyrkslätt men mina kunder finns i Helsingfors, säger Sõna.

Varför vill du ge gratis skjuts åt folk?

– Jag har bott i Finland i elva år och har ett eget företag. Jag har fått så mycket hjälp och stöd av finländare att jag gärna vill ge något tillbaka om jag kan, säger han.

Solidaritet på mindre orter

Några personer nappade på Sõnas erbjudande om skjuts och hoppade på hans blåa buss i morse. Petri Ahlroth, som var den första i Kyrkslättsgruppen som erbjöd sig att skjutsa folk under strejkmorgonen, fick däremot åka ensam in till Helsingfors.

– Det var samma sak sist det var en transportstrejk. Då erbjöd jag också skjuts, och fick hundratals gillningar, men ingen åkte med, säger han.

– Som genom ett under får folk transporten ordnad i sådana här fall. Och många har möjlighet att jobba på distans.

Han säger att mängden skjutserbjudanden i Facebookgruppen för Kyrkslättsbor egentligen inte är en överraskning.

– I vissa situationer finns det stor solidaritet på en så liten ort som Kyrkslätt. Det finns hjälpvilja. Det hoppas jag vi håller fast vid, säger han.

Hjälpsamma Kyrkslättsbor

Gruppens administratör Ghita Söderström var inte sen att spinna vidare på de första erbjudandena om skjuts.

– Jag tyckte idén var så fin, så jag gjorde en separat rubrik om saken i gruppen för att får flera med och göra det enkelt för dem som behöver hjälp, säger hon.

– Jag tycker överlag att människorna i Kyrkslätt är vänliga och gärna hjälper varandra. Det ser man redan i gruppen "Kirkkonummella ilmaiseksi". Om någon behöver något så hittas det fort.

Söderström erbjöd även själv skjuts men hade ingen med sig i morse på sin väg från Bobäck till Jorvas.

– Jag tror att det beror på att min arbetsresa är så kort och går åt fel håll. Människor som jobbar i Helsingfors eller Esbo har säkert mer behov av hjälp.

Mer läsning