Strandis är kvalitetsmat och havsutsikt

Snart. Samuel Mikander, Anne Ingman, Mikael Kokkonen och Henrica Ewalds står i det som ska bli restaurang Strandis öppna kök och bar. Bild: Kristoffer Nöjd

Den 29 april öppnar en ny restaurang på bekant ställe i Ekenäs. I köket står ingen mindre än traktens egen stjärnkock Samuel Mikander.

Den före detta frukostsalen på Hotel Sea Front i Ekenäs genomgår en förvandling. Till valborg ska den vara renoverad och inredd i modern stil med en touch av rustikt. Namnet var mer eller mindre givet – Strandis är ett namn som många känner till och förknippar med stället.

De stora fönstren med utsikt över Pojoviken släpper in mängder med ljus över salen och det öppna köket och dess bar. Här ska landslagskocken Samuel Mikander, som flyttar från sitt skötebarn Köttkontrollen i Karis, agera köksmästare inför öppen ridå.

– Det är inte fråga om fine dining men nog nytänk och någon extra detalj på varje rätt. Det blir mat i bistrostil av lokala råvaror som det ju finns speciellt mycket av på sommaren. Inga halvfabrikat. Det blir mer skärgårdsstuk än på Köttkontrollen, säger han.

Prisnivån ska vara skälig – för mellan 30 och 50 euro ska man kunna äta en trerättersmiddag.

Restaurangen kommer att ha lunchservering på vardagar mellan klockan 11 och 14.30 med start den 2 maj. Lunchen, salladsbuffé och husmans serverat till bordet, kostar drygt 10 euro. Kvällstid och på helgerna är det à la carte som gäller. Menyn lever med årstiden.

Många vinnare

Restaurangen blir den tredje blomman i buketten för Samuel Mikander, Mikael Kokkonen och Anne Ingman som sedan tidigare driver Köttkontrollen och Slottsknektens stuga.

Ursprungligen var tanken att trion skulle ta över Restaurang Rådhuset men lokalen ska bli ett kafé.

Kokkonen som tidigare stått för bespisningen på Hotel Seafront föreslog hotellet som alternativ. Det hade Henrica Ewalds som driver hotellet absolut ingenting emot.

– Det har länge varit en utmaning för oss att kunna erbjuda våra gäster ställen att äta, speciellt vintertid. Det här är ett otroligt lyft för oss. Det höjer kvaliteten på hela hotellet, säger Ewalds.

– Hotellgästerna skapar ett naturligt kundunderlag, säger Kokkonen.

Ingman ser Seafront som den nästintill optimala platsen.

– Det är inte så avskilt längre. Det är ju mitt i ett bostadsområde. Utsikten är fenomenal, läget vid vägen ypperligt och parkeringen stor. Det är lätt för grupper att komma hit. Och kommer det stora beställningar så har vi salen att erbjuda.

– Dessutom finns här en fin terrass, en lekpark, brygga och förstås rum att sova i, säger Kokkonen.

Entusiaster engagerade

Etableringen förverkligas tack vare en grupp på cirka 20 investerare med en önskan om en restaurang med bra mat och öppethållning sju dagar i veckan året om.

– Det är både heltids- och deltidsraseborgare som tycker om god äkta mat och värdesätter närproducerat, säger Kokkonen.

Investerarna kommer få ett så kallat "black card" som ger tillgång till vissa rabatter inbjudan till privata evenemang i stil med vinprovning och matlagningskurser.

– Däremot har de inte förtur till borden – är det fullbokat så är det.

Det finns fortfarande en chans att köpa in sig i verksamheten om man vill.

– Men det är framför allt en möjlighet att investera i någonting trevligt – inte en klubb för inbördes beundran, påpekar Ewalds.

Man ser också restaurangen som en möjlighet för skickliga kockar som Mikander att utveckla sitt kunnande på hemorten. Vill man ta del av hans finesser kan man boka en stol vid det öppna kökets bardisk – det så kallade "Chef's table". Då tillreder Mikander sex små rätter med lite mer finlir än i den normala menyn.

Mer läsning