Stort intresse för nya bostäder i Telehuset

I dag. Förmedlarna Basti Karjalainen och Eddi Holmberg framför Telehuset som det ser ut i dagens läge. Bild: Kjell Svenskberg

Det sägs att de flesta som bott i Ekenäs någon gång i sitt liv bott på Björknäsgatan. Nu ges möjlighet för ännu fler att bo längs åsen: Det gamla Telehuset byggs om och får 24 nya bostäder med hiss.

– Fast det är sämre tider satsas det nog i den här byn också.

Det budskapet vill mäklaren Basti Karjalainen på Sb-hem gärna förmedla. Han har märkt att utbud skapar efterfrågan. Det är länge sedan det byggts nya våningshus i centrum av Ekenäs och Telehusets ombyggnad har inledningsvis väckt stort intresse.

– Människor har tagit kontakt direkt när de fått nys om projektet. Fem av bostäderna är redan reserverade trots att marknadsföringen inte kommit i gång.

Han tror också att läget är lockande för många.

– Man är mitt i centrum, det är nära till butiker och service och till trafikcentret.

Två nya våningar

Det så kallade Telehuset kommer att få två nya bostadsvåningar. Den nuvarande takvåningen med två lägenheter kommer att rivas. Fastighetsaktiebolaget Morkullan, det är döpt så efter kvarterets fågelnamn, kommer att ha 24 balkongförsedda bostäder och hiss. Varje lägenhet har bredbandsförbindelse på 100 Mbt. De större lägenheterna på 80 kvadratmeter har bastu.

– Huset och bostäderna är handikappvänliga. Det här är ett hus för människor i alla åldrar, säger Karjalainen.

På gården finns parkeringsplatser för bilar. I källaren satsar man på rymliga förråd.

– Kvadratmeterpriset för bostäderna blir mellan 3 200 och 3 400 euro. Bolagsvederlaget kommer att vara förmånligt. Det är fråga om bostäder i storlekar mellan 42 och 80 kvadrat som gemene man har råd att köpa om man till exempel tycker det är dags att sälja villan.

Klart om ett år

Nedre våningen, det vill säga våningen i gatuplan kommer att bestå av affärslokaler. Karis Telefons betjäningspunkt kommer att flytta in i den ena medan den andra, den före detta restauranglokalen, ännu är tillgänglig för intresserade.

– Den kan anpassas efter kundens behov, säger Karjalainen.

Fastigheten som är byggd 1980 under Kekkonen-eran med kalla krigets hotbilder som drivkraft ägs av Karis Telefon. Som byggare fungerar företaget K. Jousmaa. Projektet kommer därmed att ha en sysselsättande effekt lokalt.

Bygglovet är beviljat. Byggstart blir det inom de närmaste veckorna.

– Det här är inte bara ord. Det skulle vara orättvist mot intressenterna. Det nya huset ska stå färdigt våren 2017, lovar Karjalainen.

Mer läsning