Stort intresse för löpning

Motionsloppet Fiskars Village run lockade ett stort antal löpare när det avgjordes i fina förhållanden på fredagen. Totalt var inemot 300 löpare anmälda.

Loppet avgjordes nu med start och mål vid Fiskars torg. Den stora skillnaden jämfört med i fjol var att man löpte banan i motsatt riktning.

Man gjorde nu upp i en rad olika juniorklasser. I de allmänna klasserna sprang man 7,2 eller 14,4 kilometer.

På herrarnas 14,4 kilometer gick segern till Matti Rauma från TuUL i Åbo på tiden 46.29, medan Janne Mänkärlä från Sjundeå IF var tvåa på 47.17. Trean Jukka Salo från KU-58 kom i mål en minut senare.

På damsidan tog Pargas IF:s Yvonne Gunell – som i decennier tillhört den nationella orienteringseliten – en klar seger med tiden 57.09. Med det skulle hon också ha placerat sig högt i herrklassen.

På 7,2 km vann Pauliina Oksanen från JKU damklassen på tiden 27.08. Rosie Hämäläinen från HiKi i Lojo fick ge sig med tre sekunder.

Klar seger

På herrarnas 7,2 km tog IF Raseborgs Otto Loukkalahti en ohotad seger före brodern Vilho på 7 km. Loppet i Fiskars var närmast en bra träning.

– Och i dag var nog sju kilometer riktigt lagom för min del. Jag har haft litet problem med höften, men är nu på rätt väg. Det börjar kännas ganska bra, sade Otto Loukkalahti som klockades för 23.13.

Huvudmålet för säsongen sedan FM-tävlingarna i friidrott i augusti. Där har han ett brons från i fjol på 3 000 meter hinder att försvara.

– Målsättningen är att jag skall kämpa om medalj i år igen, men jag tror att vi kan vara ganska många om budet i år.

Efter FM i friidrott återstår sedan orienteringssäsongen. FM-helgen står i kö under hösten.

– Åtminstone i sprint och på långdistans skall jag ha goda chanser, sade han.

Trettio år sedan sist

En stund efter segrande Loukkalahti tog sig också Dennis Barman i mål. För Barman – som till vardags bland annat är ordförande för Ekenäs IF – var loppet speciellt.

– Det var nu första gången på 30 år som jag sprang med en nummerlapp på bröstet. Då, 1988, bodde jag i Sverige och sprang först Stockholm maraton och var sedan några veckor senare med i en stafett, men sedan kom mycket annat emellan, sade Dennis Barman.

Nu har Barman tagit upp löpandet igen. Fredagens lopp var synnerligen lyckat för hans del.

– Jag hade absolut ingen stress, utan skulle bara tryggt ta mig i mål. Sedan kunde jag förstås inte låta bli att sporta de sista hundra metrarna.

– Men det här var otroligt roligt och nog kommer jag säkert att delta här igen. Banan var dessutom mycket fin. Jag var ju inte med i fjol när man sprang i den andra riktningen, men jag tror det fungerar bättre så här, sade Dennis Barman efteråt.