Stort hinder på UNC:s väg mot eventuell final

Utmaning. UNC och Ville Schoultz har ingen enkel semifinal mot grundseriesegraren Wolverines. Bild: Jesper Sundström

På lördag eftermiddag är det dags. Då spelar United Newland Crusaders semifinal i division 1, men motståndet är inte att leka med.

För en vecka sedan avslutade UNC grundserien med att möta Wolverines I Hangö. Det gick inte bra. Serieledande Wolverines gick obesegrat genom grundserien och när den sista matchen avgjordes förra lördagen lämnade inte Helsingforslaget någonting åt slumpen.

Wolverines vann med 69–34, ett resultat som inte lämnade mycket utrymme för diskussion.På lördag möts lagen igen men den här gången står en finalplats på spel. Semifinalen avgörs på Braheplan i Helsingfors och segrarens säsong fortsätter med finalspel, medan förloraren får ta en paus från amerikansk fotboll.

– Vi har analyserat den senaste matchen och funderat på vad vi skall göra annorlunda. Wolverines är ett otroligt bra lag och vi måste sträva efter att få bukt med deras anfallsspel. Men det är svårt, säger UNC:s tränare Ville Schoultz.

Två förluster

UNC har mött Wolverines två gånger i årets serie. Förutom att ha förlorat med stora siffror i Hangö inkasserade UNC också en förlust på bortaplan i början av juli. Med tanke på det råder det inga tvivel om vilket lag som är favorit inför kampen om en plats bland de två bästa. Vill man hitta någonting positivt är det väl närmast att den första matchen mellan de två var resultatmässigt jämnare än vad fallet var i Hangö.

I juli förlorade UNC med 49–34 och laget har alltså tagit lika många poäng båda gångerna som Wolverines har stått för motståndet. Ville Schoultz säger att hans lag är revanschsuget och säger också att det är viktigt att tro på det egna spelet.

– I det här skedet av säsongen går det inte att göra någonting helt nytt. Det har heller inte funnits så mycket tid efter den förra matchen att göra någonting, men som sagt har vi gått genom det vi vill ändra på. Vi har också haft två träningstillfällen.

Han konstaterade redan att UNC måste få bukt på Wolverines anfallsspel om laget vill ha en chans i Helsingfors. Men det är förstås också viktigt att UNC lyckas i det egna spelet och då framför allt i löpspelet.

– Wolverines har ett skickligt lag och tre riktigt duktiga anfallsspelare. Därför måste vi tänka gemensamt i vårt anfallsspel och ha ett bra löpspel. Får vi inte det att fungera kan vi inte styra klockan som vi vill och då blir det svårt.

Första säsongen

UNC är inne på målrakan av sin första säsong i division 1. Laget, som är en sammanslagning av Hangöföreningen Sun City och Lojoklubben Lions, slutade i år på en fjärde plats i grundserien. En placering som var resultatet av tre segrar och fem förluster. Ville Schoultz – som tidigare var tränare för Sun City – säger att han hade väntat sig en bättre placering i grundserien.

– Jag hade större förväntningar än det här för vi har en stor potential i laget. Dessutom har vi flera skickliga individer. Men vi har inte varit tillräckligt stabila och det har lett till en fjärde plats för vår del.

Schoultz säger också att han hade räknat med att hans lag skulle kunna utmana alla motståndare.

– Stundvis har det varit bra och vi har till exempel besegrat East City Giants som blev tredje i grundserien. Dessutom vann vi också mot tabelltvåan Eagles. Överlag har serien varit jämn. Däremot förstår alla att det krävs 100 procent för att slå Wolverines.