Störsviks daghem hotas av stängning när Touhula samarbetsförhandlar

På måndag inleder daghemsföretaget Touhula samarbetsförhandlingar. 43 daghem kan stängas i samband med förhandlingarna.

Touhula lämnade in en ansökan om företagssanering den 14 maj, och meddelade i går att företaget inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna gäller 420 personer i regionalförvaltningen och i daghemmen. 140 daghem har lämnats utanför samarbetsförhandlingarna. I Kyrkslätt hotas daghemmen i Bro och Sarvvik av stängning, i Sjundeå gäller det Störsviks daghem. Touhula öppnade ett nytt daghem i Störsvik i höstas, efter att kommunen beslutat att överlåta daghemmet till en privat producent. I januari hade daghemmet i Störsvik 22 barn.

Orsaken till samarbetsförhandlingarna är företagets svaga ekonomi. Under de senaste två åren har värdet på kommunernas servicesedlar inte ökat i takt med utgifterna. Coronapandemin har ökat företagets svårigheter och osäkerheten om framtiden.

– Situationen är mycket otrevlig och vi är ledsna över den. För att säkra vår verksamhet måste vi ändå tyvärr göra omfattanade ändringar, så att Touhula ska ha en framtid och i höst. Vi försöker nu hitta lösningar med kommuner, hyresvärdar och personal, säger Touhulas vd Minna Elomaa i ett pressmeddelande.

Samarbetsförhandlingarna tar minst fjorton dagar och avslutas tidigast den 15 juni.