Störsvik fick sin egen iskarusell

Hård fart. Iskarusellen i Störsvik snurrar igen i helgen om vädret tillåter. Bild: Stefan Svanfeldt

Världens största isfiskekarusell, kallar Störsviksborna skämtsamt sitt svar på förra helgens största iskarusell i Kyrkslätt.

På veckoslutet fick Sjundeå en egen iskarusell då ett gäng aktiva Störsviksbor skred till verket och sågade loss en cirka 350 kvadratmeter stor cirkel på isen på södra delen av Störsviksviken.

– Jag kastade fram idén på Störsviks webbsidor och blev riktigt förvånad när jag fick napp, säger Kari Vierinen, som är den som fick idén att göra en egen variant av det nu så populära fenomenet.

Den som tog emot utmaningen var Timo Eskeli, ordförande för golfföreningen i Pickala.

– Vi funderar hela tiden på vilken slags vinteraktiviteter vi kan erbjuda våra aktieägare för att ge dem ett mervärde. Så när jag läste om idén tyckte jag att det är bara att skrida till verket, säger han.

Fyra-fem personer var involverade i själva arbetet, som tog kring två timmar. Därefter var den största utmaningen att få i gång flotten.

– Isen är kring tjugo centimeter tjock, så det är en ganska stor massa att få i gång.

Pimplare. Kari Vierinen testade förgäves fiskelyckan på isflotten. Bild: Aki Rahikka

Flotten sattes i snurrning med hjälp av en aktersnurra.

– När vi väl fick i gång den fick vi nästan köra snurran på tomgång för det gick nästan för fort.

På veckoslutet ämnar de aktiva snurra i gång flotten på nytt. Förra helgen samlades man också och grillade korv, och pimplade på flotten.

– Vi försökte pimpla men fick ingen fisk. Så nu kan vi säga att vi har världens största isfiskekarusell, säger Kari Vierinen.

Iskarusellen lockade även till sig filmmakaren Aki Rahikka, som gjorde en kort film av processen:

©Aki Rahikka/Imagenatio

Mer läsning