Stora tyngder lyftes i Hangö

Rekord. Ove Lehto visade prov på styrka i Hangö. Bild: Jesper Sundström

I lördags var det dags för SFI-mästerskapen i bänkpress. Tävlingsplatsen var den här gången Hangö och deltagarna bjöd på flera fina resultat.

Ett 30-tal styrkelyftare hade hittat till Smörmagasinet för att göra upp om medaljerna i SFI-mästerskapen i bänkpress. Tävlingen avgjordes nu i klassisk bänkpress, men tre stycken deltagare hade också valt att lyfta med utrustning.

– Och på ett sätt är det glädjande att allt flera väller att lyfta utan utrustning. Överlag ökar intresset för bänkpress, säger Johan Henriksson från Hangö IK.

Förutom att han nu fungerade som arrangör, så deltog även Henriksson i själva tävlingen I klassen för 83 kilogram vann han med ett resultat på 165 kilogram. Tvåan Conny Granholm lyfte dryga 30 kilogram mindre. HIK:s Leif Söderlund blev fjärde.

– Det gick bättre än vad jag trodde. En orsak är så klart att det inte handlade om styrkelyft, då brukar knäböjsmomentet göra så att bänkpressen blir lidande. Men nu behövde jag endast fundera på det senare.

För honom innebar tävlingen samtidigt slutet på säsongen. Och på det stora hela är han nöjd med året som gått.

– Allting har kanske inte gått som planerat, men så blir det oftast. Jag tycker ändå att resultaten har varit okej.

Rekord på rekord

I de övriga klasserna sågs nu ett antal finländska rekord. Susanna Törrönen lyfte serien 117,5, 120 och 122,5 kilogram. Detta betydde att Törrönen varje gång hon lade sig på bänken i klassen 84 kilogram, slog ett rekord.

En annan som lyfte en imponerande vikt, var rutinerade Ove Lehto från Åland. I klassen 120+ kilogram klarade han av att få upp 252,5 kilogram. I samma klass blev KK EKens Sami Kanth tredje.

– Det gick bättre än förväntat. Visst hade jag siktat på rekordet, men så här enkelt trodde jag inte att det skulle gå, säger Lehto.

Han säger att rekordlyftet nu kom relativt enkelt.

– Jag hade krafter kvar och skulle kanske ha haft mera att ge. Eventuellt kunde 260 kilogram ha varit möjligt, men vackert så här.

Att han hade krafter kvar, visade Lehto en stund senare då han lyfte 355 kilogram med utrustning. Också Hangö IK:s Stefan Westerholm lyfte med utrustning, han noterades för resultatet 240 i 93 kilogramsklassen.

Men det fanns betydligt flera västnylänningar på plats än redan nämnda. I kassen 105 kg, blev KK Ekens Jonas Wallén femte, närmast bakom kom HIK:s Andreas Koli på 167 kg. Det var tre mindre än Wallén.

HIK:s Stefan Westerholm vann 93 kilogramsklassen med ett resultat på 195. I samma klass deltog också Ekens Martin Salin. Klubbkompisen Fred Salin blev andra i 120 kilogramsklassen.

Westerholm lyfte också i samma viktklass med utrustning, där blev resultatet 240 kilogram.