Stor flytt av äldre när staden lämnar Mjölbolsta

Adjö, Mjölbolsta. Serviceboendet vid Köpmansgatan inne i Karis centrum är snart klart och där placerar staden de klienter som nu vårdas på Mjölbolsta. Bild:

Snart avslutar staden all sin verksamhet i Mjölbolsta. Bland annat patienter från två långvårdsavdelningar flyttar då till serviceboende i Karis.

I slutet av maj ska det nya serviceboendet på Köpmansgatan i Karis stå klart. De 68 platserna fylls med klienter som i dag vårdas på Mjölbolsta.

– Vi ändrar vårdfilosofi. I och med flytten ändrar verksamheten från långvård till resurserat serviceboende, säger Raseborgs äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola.

I praktiken berörs klienter som nu finns på de två långvårdsavdelningarna 3 A och 3 B, på intervallenheten 2 A och på serviceboendeenheten Björnidet i Mjölbolsta.

Enligt Ala-Jaakkola kommer de flesta att få ett eget rum, dit de kan ta en del egna saker såsom gardiner och lampor.

Nya avgifter räknas ut

I och med att verksamheten förändras kommer avgifterna också att räknas om. Ala-Jaakkola förklarar att klienterna bland annat betalar hyra, mat, serviceavgift och tvätt.

På frågan om avgifterna stiger svarar hon:

– Inte automatiskt. De är inkomstbaserade och för en del kan avgiften stiga, men inte nödvändigtvis för alla.

Ala-Jaakkola säger att stadens personal för tillfället räknar om avgifterna och hon vet inte hur många som får högre eller lägre avgifter. Klart är i alla fall att avgiften inte får lämna klienten helt barskrapad.

– Alla ska ha minst 150 euro kvar.

Grundtrygghetsnämnden har godkänt avgifter för social- och hälsovården på sitt möte i december i fjol.

I dag, fredag, ordnar staden ett informationsmöte om flytten för de anhöriga.

Mer läsning