Stenström ser framåt efter tungt år

Satsning. Årets säsong gick inte helt som tänkt för Joni Stenström. Nu tar han sikte på nästa år. Bild: Thomas Sundström

Raseborgs skyttars Joni Stenström är ute efter revansch. Årets säsong blev inte som tänkt, men nu ser han i stället fram mot nästa år.

Joni Stenström tillhör den nationella toppen i gevärsskytte och hade i år förhoppningar att ta sig till EM i Baku. Han lyckades dock inte med det.

– Luftsäsongen gick egentligen helt acceptabelt, men när vi kom ut fick jag det inte att stämma. Det började aldrig löpa som det skulle, och det blev också mentalt tufft. Skytte handlar väldigt mycket om vad som sker mellan öronen och om man börjar tvivla på sig själv blir det svårt, säger Stenström.

Det blev ingen EM-resa, men slutet av säsongen gick bättre. Stenström lyckades bra i Sweden Grand Prix och sköt bland annat ett finländskt rekord vid tävlingar i Västerås i finalen på 3x40 skott. Totalt tog han under året dessutom fyra FM-medaljer, ett silver och tre brons.

– Inte kan man tala om ett fiasko, men det är klart att jag hade hoppats på mera – speciellt med tanke på att jag tränat mera än någonsin tidigare, säger Stenström.

Analys

Nu har Stenström inlett arbetet för kommande säsong. Det stora målet är att ta en plats i VM i Changwon, Sydkorea. VM-medaljerna avgörs i september.

– Det skall inte vara en omöjlig uppgift att ta sig dit. Visserligen vet vi ännu inte vad de exakta kvalgränserna är, men om jag höjer årets nivå litet borde alla chanser finnas.

Stenström tävlade nu för fjärde året i herrklassen. Som skytt är han ännu ung, 22 år, men det är klart att resultaten också måste komma i något skede.

– Jag har analyserat mycket efter den här säsongen och säkert kommer jag att ändra på litet, säger Stenström som kombinerar sin idrottssatsning med studier i statskunskap vid Åbo Akademi.

Australien i en månad

I vinter blir det dock en lång paus från studierna. Senström reser i januari för en månad till Australien där han tränar med det australienska landslaget

– Det här är ett eget projekt och en stor satsning för mig. Vi har samarbetat tidigare och det här var en möjlighet som öppnade sig. Australien har dessutom en mycket kunnig tränare i Petr Kurka och jag tror att det här kommer att ge mycket, säger Stenström som till vardags tränas av den finländska landslagstränaren Pirjo Peltola.

Resan till Australien avslutas sedan med någon internationell tävling. Satsningen på inomhussäsongen faller dock mera eller mindre bort.

– Det är utesäsongen som gäller och platsen i VM. Även om det inte gick helt planenligt i år fortsätter jag arbetet och tror på mig själv. Att det kommer att sämre år kan hända alla skyttar. Det behöver inte vara avgörande, säger Joni Stenström.