Sten Lindström tävlar med fyra racketar

Dags igen. Sten Lindström är ingen ovan racketlonspelare i VM-sammanhang. Han har också varit världsetta i H55. Bild: Lina Enlund

Den här veckan åker Billnäsbon Sten Lindström till Zürich för att delta i veteran-VM i racketlon. Han har inte stora förväntningar i singel men i lagtävlingen finns det chans.

Sten Lindström tävlade för första gången i ett veteran-VM för tolv år sedan. Då representerade han Finland i 55-åringarnas klass. När han nu åker till Schweiz gör han det för att kämpa i 65-åringarnas klass. Mästerskapet börjar på onsdag och i sin första match möter Lindström en spelare från Nya Zeeland.

– Det är ganska exotiskt i de här sammanhangen. Även om det är ett VM så brukar spelarna oftast komma från Europa. Visst deltar spelare från andra världsdelar, men man brukar kunna räkna dem på två händer, säger Lindström.

För honom är det inte en ny situation att tävla i ett VM. Det har blivit ett stort antal mästerskap efter debuten i Belgien för tolv år sedan. I början ordnades VM varje år men Lindström säger att det numera arrangeras vartannat år. Orsaken är att man också skall hinna med EM.

– VM i London 2014 var sista gången som ett världsmästerskap arrangerades varje år. Det hade varit så sedan VM i Göteborg 2001, som dessutom var första gången ett VM ordnades, säger Lindström.

Med från början

När Lindström åkte på VM 2006 hade han valt att återvända till en sport som han tidigare hade provat på. Racketlon kan liknas vid friidrottens mångkamp, men i det här fallet utövar man racketsporter. Det betyder att idrottarna möter varandra i fyra olika grenar, bordtennis, badminton, squash och tennis. Man spelar ett set till 21 per gren och när matchen är över vinner den som har samlat ihop flest poäng.

– Som yngre spelade jag bordtennis och när jag var 23 eller 24 provade jag på tennis. Ganska snabbt började jag tävla i tennis men det var när jag flyttade till Imatra som jag hittade de övriga racketsporterna, säger Lindström.

Som 25-åring började han jobba i Imatra och där fanns en klubb för varje racketsport. Någonting Lindström inte var sen att utnyttja. 1978 testade han på squash för första gången och några år senare började han med badminton. Allt det här ledde till att Lindström var en av deltagarna i det första finländska mästerskapet som avgjordes i Tali i Helsingfors 1988.

– Jag minns att FM spelades kring påsken och i början var intresset stort, det kunde röra sig om 100 deltagare i tävlingsklassen. Under de första åren fanns det två herrklasser, en damklass och en veteranklass.

Världsetta

Efterhand blev racketlon större och när Lindström återvände i mitten på 2000-talet fanns det flera tävlingar att välja mellan. Det fanns också en världsranking med en tillhörande världstour. Sakta men säkert klättrade han på rankningen och till slut var Lindström världsetta i klassen H55.

– Det rör sig om ett tiotal europeiska länder jag har besökt för en tävling. Den längsta resan var till Milano i Italien. De första åren var jag ivrig och deltog i 3–4 tävlingar per sommar, men nu för tiden har jag minskat på tävlingarna, säger han.

För tillfället ligger Lindström på femte plats i världsrankingen för 65-åringar och i år har han bland annat deltagit i Swedish Open. Däremot blev det inte något FM i år på grund av att H65-klassen inte arrangerades.

– Jag kunde ha spelat i 60-åringarna klass men valde att inte göra det. Jag har fyllt 69, så nästa år får jag tävla i 70-åringarnas klass.

Han säger att det är märkbar skillnad på att vara yngst eller äldst i en åldersklass.

– Oftast är det åldersklassens yngsta spelare som vinner turneringen. Visst finns det några undantag, bland annat en engelsman som brukar vinna i, så att säga, fel åldersklass. Han är en verklig bolltrollkarl.

Chans i lagtävlingen

Förutom att spela singel i VM deltar också Lindström i lagtävlingen. Där spelar han tillsammans med Timo Räisänen som är 65-åringarnas världsetta. Lindström säger att det har skett en förändring i lagtävlingen jämfört med tidigare mästerskap. Förut måste ett lag bestå av två singelspelare och ett dubbelpar, men nu räcker det med totalt två spelare.

– Orsaken var att vissa länder hade svårt att få ihop ett lag.

Lindström spelade nyligen en dubbeltävling med Räisänen och han säger att det känns bra inför mästerskapet.

– Timo tävlar mycket och har goda chanser i lagtävlingen. I singel har jag inte så stora förväntningar, om jag vinner min första match stöter jag förmodligen på hårt motstånd i andra omgången. Men å andra sidan besegrade jag samma spelare i vintras så vi får se hur det går, förutsatt att båda vinner första matchen.

Mer läsning