Ståuppkomik i sommar igen

Humorhusets sommarsatsning får en fortsättning i sommar i Ekenäs. I år består affischnamnen mestadels av svenskar, men även Janne Grönroos uppträder. Han fungerar samtidigt som kvällens konferencier.

Humorhusets Sommar Stand Up går av stapeln fredagen den 10 augusti på Bossa Nova Beach Club i Ekenäs. Det är andra gången detta evenemang ordnas.

– Show & dinner-konceptet har visat sig populärt, kanske för att det varit så ovanligt i Svenskfinland. Konceptet handlar lika mycket om ståupp som att gå ut och äta eller bara ta en öl en solig augustikväll, säger producent Daniel Lindholm.

I fjol dominerade de finlandssvenska komikerna. I år är det väldigt rikssvenskt.

– Så här många svenska namn har aldrig tidigare stått på scenen samtidigt i Finland. Det är kul.

Svenska Hasse Brontén återvänder till Ekenäs. Det gör även Nisse Hallberg, som uppträdde tillsammans med Björn Gustafsson i Ekenäs tidigare i vår. Premiär i Ekenäs blir det för komikerna Carl Stanley och Fredrik Andersson.

Brontén är den mest meriterade i skaran. Han är den före detta polisen som sadlade om till komiker och är i dag en av Sveriges mest bokade i genren.

Andersson debuterade som ståuppkomiker 2004. År 2010 turnerade han på Big Comedy-turnén med bland andra Henrik Schyffert och Felix Herngren. Anderssons soloföreställning Serial Joker vann Årets föreställning på Svenska Stand up-galan år 2015.

Förutom på Sveriges största stand up-klubbar uppträder Fredrik även i Storbritannien. Han har också varit manusförfattare i många svenska humorprogram.

Hallberg har senaste åren etablerat sig i Sverige. Efter genombrottet 2014 är han redan inne på sin andra soloföreställning Trött, som drar i gång på hösten. År 2015 tog han emot pris på Svenska Stand up-galan som "Årets nykomling" och har sedan dess byggt vidare på sin tragikomiska stand up.

Stanley är ett av svensk humors absolut största framtidslöften. År 2016 fick han, endast som 19-åring, sitt stora genombrott och utsågs till "Årets nykomling". Samma år blev han den yngsta panelmedlemmen någonsin att medverka i Parlamentet. Stanley har även hunnit med soloföreställningen Ärligt talat, som visades på SVT.

– Man kan kanske säga att det är fråga om Humorsveriges framtid. Förhoppningsvis kan besökarna i framtiden stoltsera med att de har sett Nisse och Carl på samma scen, säger Lindholm.

För det finlandssvenska inslaget står Västnylands ambassadör i Sverige, Janne Grönroos, som är allt synligare i Sveariket både via jobbet på Aftonbladets morgon-tv och via stand up-scener såsom Norra Brunn i Stockholm.

Biljettsläpp är det lördagen den 26 maj klockan 12.00.

Biljetter kan köpas via Netticket.fi, Luckan eller Kulturhuset Karelias biljettkassa.

Evenemanget har 18 års åldersgräns, men underåriga får besöka evenemanget i sällskap av förälder.