Startfältet börjar samlas till nytt damlopp i Ekenäs

På väg. Anne Lönn (fr.v.), Micaela Stolpe, Susanna Ingves och Annette Ström är på väg till Damernas egen tia i juni nästa år. Kaj Selenius håller i trådarna. Bild: Kevin Stewart

Den 9 juni nästa år arrangeras för första gången Damernas egen tia i Ekenäs. Det är ett motionslopp och precis som namnet säger så är det enbart öppet för damer.

– Den signal jag har fått här har varit väldigt tydlig, man har sagt klart att man vill ha ett lopp där bara damer får delta och då skall det vara så, säger initiativtagaren Kaj Selenius från arrangörsföreningen FC Raseborg.

Om någon till äventyrs känner igen konceptet med ett damlopp på cirka tio kilometer i centrala Ekenäs i början av juni är det inte att undra på. Tjejernas Kanontia arrangerades i tjugo år och framför allt under det inledande decenniet var det en stor framgång med som mest över 4 000 damer på plats.

Och visst finns det en gemensam nämnare nu också. Sven Nordlund som var legendarisk koordinator för Tjejernas Kanontia, fungerar nu som konsult.

– Jag frågade honom om han kunde tänka sig ställa upp med tips och goda råd och dela med sig av sin erfarenhet och han var med på noterna direkt. Det är vi glada över och vi har också tillsatt de övriga nyckelpositionerna. Så nu känns det tryggt att fortsätta och vi har också öppnat en hemsida med nyttig information, säger Selenius.

Höga målsättningar

Någon exakt kopia av Tjejernas Kanontia handlar det ändå inte om. Rutten är en annan då starten går på centrumplanen och går sedan till stora delar längs vattnet till målet i Stallörsparken.

– Vi satsar inte heller på samma sätt på kringarrangemang som i Kanontian, utan här handlar det mera om ett renodlat lopp som man tar sig igenom i egen takt. Men visst kommer det att finnas inslag av både lopp- och antikmarknad, samt ett hopptornshörn för barn, säger Selenius.

Målsättningarna är höga, Selenius talar om 2 000 damer på startstrecket.

– Det jobbet börjar nu och det är klart att det är ett tufft mål. Men om vi inte riktigt når det så gör vi det inte, men det är bättre att sätta ribban högt i dylika sammanhang.

Stort intresse

Och nu börjar man invänta anmälningarna. De fyra första damerna bjöds in i form av Anne Lönn från Karis, samt Ekenäsborna Susanna Ingves, Annette Ström och Micaela Stolpe. Av dem är Anne Lönn mångårig Kanontia-deltagare.

– Då Kanontian började var den mycket bra, men när man ändrade på upplägget försvann charmen. Det var inte samma sak, och därför är det bra att man gör ett nytt lopp. Jag hoppas att folk ställer upp, säger hon.

Micaela Stolpe har också en gedigen Kanontia-bakgrund. I inledningen var hon på plats som deltagare i loppet och senare ingick hon under många år i den första hjälpen-grupp som fungerade i samband med Kanontian.

– Så jag har sett arrangemanget från båda sidor. Jag tycker om att träna och visst finns det litet tävlingsinstinkt också där i bakgrunden. Dessutom lämpar sig Ekenäs mycket väl för ett dylikt arrangemang, säger hon.

Viktiga förberedelser

Susanna Ingves deltog inte i Kanontian, men är väl förtrogen med träning och motion – personlig tränare som hon är. Hon passar också på att leverera några nyttiga råd i sammanhanget.

– Om man är nybörjare gäller det att börja försiktigt och att ha roligt. Och så måste man satsa på bra skor, det är mycket viktigt, säger hon.

För Annette Ström, med ett tämligen stillasittande jobb, är det just motionsdelen som lockar i sammanhanget. Samtidigt ser hon också ett PR-värde för staden.

– Allt som kan höja stadens profil är viktigt och det är välkommet med nya arrangemang, säger hon.

Sociala biten viktig

Det som det också talas mycket om är den sociala biten. Det var ju en av Kanontians styrkor och det märktes också på det talrika antal busslaster som brukade infinna sig.

– Det skulle vara roligt om det blev något liknande och kanske ryktet sprider sig efterhand. Om folk märker att det finns ett stort intresse så kan det generera ännu flera deltagare i framtiden, säger Micaela Stolpe.

Samtidigt slår man nu ett slag för dammotion och man är dessutom inte ensam om detta. Ladies Predium Run i juli är ett annat nytt damlopp så det tycks finnas en beställning på detta.

– Det viktiga är att man rör på sig. Här finns dessutom möjligheten att göra det tillsammans med många andra som tänker på samma sätt, säger Susanna Ingves.

Mer läsning