Start på västnyländsk mark

Dags igen. Den nationella orienteringssäsongen kör i gång med Uras och OK Raseborgs tävlingar. För Ura blir det en återkomst då man gör upp vid Snappertuna skola – precis som 2009 då bilden togs. Då deltog bland annat Aino Leskinen och Juuso Metsälä från Lynx. Bild: VN-arkiv/Thomas Sundström

Den inhemska orienteringssäsongen inleds under helgen och först ut är två tävlingar i västnyländsk terräng.

På lördag står Karis Ura som värd för sin traditionella medeldistanstävling i Snappertuna och på söndagen är det dags för OK Raseborgs vårtävling i Hangö. Vårens första tävlingar är alltid på förhand sätt riskfyllda arrangemang då snöläget ofta är osäkert, men detta år har arrangörerna kunnat ta det lugnare.

På lördag arrangerar Karis Ura sin tävling invid Snappertuna skola. Vid samma plats hölls motsvarande tävling för åtta år sedan och tävlingsledaren Marja-Liisa Lehto berömmer tävlingscentralen.

– Visst underlättar det en hel del för arrangemangen då man har tillgång till inomhusutrymmen och inte behöver bygga allting själv, säger hon.

Stor rutin

Marja-Liisa Lehto är en erfaren tävlingsledare och då även största delen av den övriga arrangörsstaben besitter stor rutin av dylika arrangemang har hon kunnat ta det rätt lugnt under vintern.

– Allting har rullat på fint och ansvarspersonerna har skött sina egna områden föredömligt, jag har mest fört diskussioner via e-post, säger hon.

Då den ordinarie anmälningstiden gick ut hade 560 deltagare anmält sig till tävlingen, vilket tävlingsledaren är rätt nöjd med.

– Både 2015 och 2014 var verkliga toppår med över 800 deltagare men i övrigt håller vi nu en rätt normal nivå, konstaterar hon.

Första start vid Karis Uras tävlingar i Snappertuna är kl. 12 på lördag. Största förening på plats är Helsingin Suunnistajat med hela 66 deltagare medan Lynx är störst av regionens klubbar med 44 löpare. OK Raseborg ställer upp med 25 orienterare medan Hiidenkiertäjät denna gång har endast tio deltagare på startlinjen. Rekordlångt söderut

På söndag arrangerar OK Raseborg sin vårtävling i Hangö. Tävlingscentral här är Printals fabriksområde och platsen torde samtidigt vara den sydligaste någonsin för en nationell orienteringstävling i Finland.

– Förberedelserna har löpt bra. Tävlingsplatsen är utmärkt, allt från parkering till de centrala tävlingsfunktionerna finns inom korta avstånd och vid behov finns det till och med möjlighet att få tak över huvudet, säger Björn-Erik Wickholm som är tävlingsledare.

Gått framåt

Tävlingen i Hangö samlade detta år 358 anmälda och Wickholm konstaterar att det är något man får vara nöjd över.

– Visst skulle det få vara flera, men jämfört med fjolårets blygsamma antal så går vi ändå framåt med nästan 100 deltagare. Det är mycket som spelar in då folk beslutar sig för att åka på tävling och avståndet till Hangö är trots allt rätt långt för många, säger Björn-Erik Wickholm.

Första start vid söndagens tävlingar är kl. 11 och största förening är även denna dag Helsingin Suunnistajat, nu med 32 deltagare. Lynx har 20 deltagare på plats och Hiidenkiertäjät 15.

OK Raseborg, som på grund av arrangemangen endast får ställa upp med juniorer under 16 år, har 12 orienterare på startlinjen.