Starkt startfält på väg till Karis

Det blir också i år ett starkt startfält till stjärnspelen i Karis. Det största förhandsintresset riktas för mot herrarnas spjut, men det bjud också på många andra godbitar.

– Visst är herrarnas spjut med Oliver Helander och Keshorn Walcott en verklig godbit. En annan är damernas tresteg med Kristiina Mäkelä i spetsen, säger tävlingsledaren Glenn Lignell.

– Men visst finns det också många andra grenar att se fram emot. Till exempel på 110 meter häck gör Elmo Lakka en spännande start och i damernas tresteg skall de bli intressant att se vad Sanna Nygård kan göra i kampen med Mäkelä. Och så skall det bli roligt att se vad Camilla Richardsson gör på 5 000 meter. För att nämna några namn

Totalt cirka är 230 idrottare anmälda till Aktias stjärntävlingar på söndag. Det betyder att man rör sig på ungefär samma mängder som tidigare.

– Ser man på standarden är den nog bra. Här finns EM-klara deltagare och så finns det också flera som siktar på att komma dit, säger Glenn Lignell.

Hangöhopp

HIK-friidrotts höjdhoppare Linda Sandblom kommer till Karis med en tung säsongsinledning bakom sig. När hon öppnade utomhussäsongen i Åbo blev Sandblom utan resultat och i en tävling i Tjeckien landade hon på 175 centimeter. Men även om hoppen inte har varit de önskade, tar Sandblom ingen större stress.

– Jag har blivit bättre på att förtränga saker och gå vidare. Men förstås är det ändå lite oroväckande att jag blev utan resultat, det är inte roligt. Samtidigt är säsongen lång och den har bara börjat.

De svaga resultaten till trots har inte Sandblom ändrat sin målsättning inför söndagens tävling. Fast hon erkänner ändå att hon förmodligen kan glädjas lite mera åt ett visst resultat än vad fallet hade varit om hon hade inlett säsongen på bästa sätt.

Under de senaste åren har stjärntävlingen i Karis haft otur med vädret ur höjdhopparnas synvinkel. Till exempel har vinden ställt till det för deltagarna och även om man inte kan påverka det, är det klart att det irriterar.

– Så klart skulle det vara roligt om förhållandena är bra den här gången för då blir också tävlingen bättre. Men vi kan inte göra någonting åt det. Den här gången har jag haft vårens hoppträningar i Karis och det har fungerat bra, säger Sandblom.

Söderlund jagar

I herrarnas kula deltar tuffa vitryssen Mikhail Abramchuk och esten Kristo Galeta, medan det finländska gardet av Arttu Kangas som i år stött 19,90. Hemmaföreningen representeras av Tomas Söderlund som inledde utomhussäsongen med att stöta 17,35 meter i Åbo. Ett resultat Söderlund inte var nöjd med.

– Det gick inte riktigt bra och jag både hade och har problem med mina ben. Får jag till en bra stöt på söndag blir känslan så klart bättre, men just nu är det viktigare för mig att få ett skönt flyt än att stötarna är långa, säger Söderlund.

I vintras stötte Söderlund 18,16 meter inomhus men den tunga säsongsinledningen har ändrat på hans målsättningar för sommaren.

– Som sagt, går det bra på söndag känns det säkert bättre.

Späckad helg

Tävlingarna som går under namnet Aktia stjärntävlingar är förstås huvudnumret under helgen, men det bjud också på mycket annat. På lördagen gör man upp i tävlingar i veteranklasserna och på söndagen tävlar juniorer på förmiddagen.

– Dessutom hade vi redan tidigare vår sport dag och vi har nog litet sneglat på Paavo Nurmi games och konceptet där, säger Lignell

Så det blir väldigt mycket friidrott i Karis under helgen och allt kuliminerar på söndagen när stjärntävlingarna kör i gång kl 16. Det verkliga dragplåstret – herrarnas spjutkastning med Oliver Helander – drar i gång 17.35.

– Vi hoppas ju att det skall handla om en fyrsiffrig publiksiffra och faktum är ju att inte tävlar Oliver alltför ofta på hemmaplan. Och dessutom finns det mycket annat bra att se på, säger Lignell.