Starkare tillsammans än var för sig

Maria Thun-Ström och Marina Thurén gillar att dela lokal. Det skulle inte bli något om jag satt här ensam, säger Marina Thurén. Bild: Lina Enlund

De flesta småföretagare underskriver förmodligen att det är krävande och ibland tungt att få verksamheten att löna sig eller någorlunda gå runt. Men att jobba ihop med andra kan underlätta på många plan.

Sedan några år tillbaka huserar hantverkarna Marina Thurén och Maria Thun-Ström i Gula huset i närheten av Rådhustorget i Ekenäs. Tidigare verkade Ekenäs stads socialbyrå här inne på gården, intill gamla stadshuset.

Marina Thurén har två arbetsrum i huset med en vävstol i vartdera rummet, medan Maria Thun-Ström har sin sy- och stickateljé i sitt arbetsrum. Dessutom driver de Ekenäs enda hantverksbutik i huset tillsammans.

– Det var utrymmet självt som gav möjligheten till en butik i samarbete med andra hantverkare, säger Maria Thun-Ström.

Hon är ännu inte företagare, dock i startgroparna att bli det bara hon får all pappersexercis undanstökad. Hon fick sin artesanexamen i februari. Maria Thun-Ström leder också konstkurser för barn i Medborgarinstitutets regi.

Marina Thurén som driver Studio Marina Thurén är däremot företagare. Hon väver mattor, sjalar och plädar samt tillverkar grytunderlag av garn av lin och hampa som hon väver in pinnar av odlad vide i.

– I grunden är jag trädgårdsmästare och sysslade tidigare med ekologisk odling av bär, därför är ekologiska värden viktiga för mig.

Bägge återvinner

Bland annat syns det i att Marina Thuréns mattor delvis vävs av återvunna trasor. Också Maria Thun-Ström återvinner gärna gamla tyger.

–En del av mina kuddar har ett tygstycke av något jag hittat på Emmaus, för jag samarbetar också med dem. En del av intäkterna går till ett välgörenhetsprojekt i Afrika. Andra kuddar har ylletyg som jag köper av en väverska i Närpes.

Utöver att Maria Thun-Ström gör kuddar stickar hon mycket, bland annat underbart mjuka ponchosjalar av alpackaull och handledsvärmare i granna fina färger.

I och med att det inte finns någon annan hantverksbutik i Ekenäs hoppas de att staden Raseborg kunde se mervärdet de tillsammans med sina kolleger tillför staden. De tycker att staden kunde underlätta för dem och andra hantverkare på något vis.

– Genom lägre hyra till exempel och genom att lyfta fram oss i sin marknadsföring, säger de.

För de sticker inte under stol med att det ekonomiskt är en kärv business de valt.

– Det är nog svårt att få det att gå ihop, men det är jättefint att vi samarbetar och bildar ett nätverk, säger Maria Thun-Ström.

– Det skulle inte bli något om jag satt här ensam, säger Marina Thurén. För det är också en viktig sak, att ha någon att utbyta tankar med.

Salong med brett utbud

I Ekenäs finns skönhetssalong Zahara som också samlar flera företagare under samma tak, de här inom skönhet och välmående. Själva salongen ägs av Martina Romberg och därtill ger Katarina Mannström bland annat olika sorters massage i salongen. Frisören Rebecca Björklund och kosmetologen Paula Gripenberg jobbar också här.

– En gång i månaden kommer tatueraren Dessi Kaario från Borgå hit. Så vårt utbud är brett. Vi vidareutbildar oss också kontinuerligt och försöker fånga upp trender vi hör om, säger Martina Romberg.

Hon har drivit salongen där den finns i dag sedan i fjol våras och ungefär från årsskiftet i samarbete med de andra företagarna.

Har jobbat ihop i ett år

Börs popup-store i Karis är ett annat exempel på samarbete mellan företagarkvinnor. Butiken firar sitt första år med kalas i morgon lördag och här hittar man Ella Damén, Tuula Starck-Schreiber och Susse Berghem.

De här tre företagarna har utvecklat ett butikskoncept som går ut på samarbete på alla plan.

– Att vi är tre som har våra butiker i samma lokal innebär att vi inte behöver stå här alla dagar utan delar på arbetsbördan, säger Tuula Starck-Schreiber.

– Vi har en gemensam kassamaskin vilket gör att vi bara har en månatlig kostnad för den. För kunden är det också bekvämt, allt betalas till samma kassa. Den är programmerad så att den känner igen en kod från respektive butik så att pengarna går till rätt företag, säger Ella Damén.

– Vi har varandra som bollplank. Visst har vi våra duster, men vi reder alltid ut allt, säger Susse Berghem.

Föddes ur ett behov

Allt startade med att Ella Damén som äger huset frågade Tuula Starck-Schreiber om hon ville öppna affär i lokalen. Tuula funderade några dagar, mockade skit i stallet säger hon, och kom fram till att det ju måste finnas fler småföretagare som gärna skulle öppna butik om man kunde göra det tillsammans.

Och det fanns det. Just nu har man dessutom en gästande popup-butik, Marinboden från Ekenäs, i lokalen.

– Vi välkomnar också andra att ta kontakt ifall de vill vara med, säger Ella Damén.

Susse Berghem lyfter fram en annan aspekt med samarbete på det här viset:

– Det är ett sätt att behålla service på små orter. Att hela huset är ett varuhus med många andra butiker är bara bra.

För Susse Berghems företag Berghemma som är importör för Bukowski Design i Finland fungerar lokalen dessutom som utställningsplats dit hennes återförsäljare kan komma. På samma sätt fungerar Tuula Starck-Schreibers hörna som både utställnings- och försäljningsställe för funktionskläderna från Unip som hon är finländsk importör av.

– Då det behövs möblerar vi om och varierar det vi har på hyllorna. Över huvud taget byts sortimentet ganska ofta, säger Ella Damén.

– Vi har möjlighet att vara lyhörda för kundens önskemål helt enkelt, säger Tuula Starck-Schreiber.

I Gula huset i närheten av torget i Ekenäs säljs hantverk av ett flertal hantverkare. Förutom Maria Thun-Ströms Thunika-produkter och Marina Thuréns dito hittar man smycken av Pia Westerberg, Anna Vaskos växtfärgade garner, samt produkter av bland andra Kajsa Wikman-Colérus, Gun Gustafsson och Marianne Thun-Ericsson.

I Börs Pop-Up Store på Köpmansgatan i Karis samsas Ella Daméns företag E. Björklöf, Tuula Starck Schreibers Starck Stable samt Susse Berghems Berghemma Hantverk. Damén säljer bland annat kalasgrejer och kläder, Starck Schreiber kläder för uteliv samt hästgrejer och Berghem Bukowskis mjukisnallar, kryddor och presentartiklar.

På Stationsvägen i Ekenäs finns ett annat exempel på företagarkvinnor som samarbetar. En handfull terapeuter jobbar tillsammans i Martina Rombergs skönhetssalong Zahara. Utöver Romberg är de Katarina Mannström, Rebecca Björklund, Paula Gripenberg och Dessi Kaario. Dessutom ger en massörstuderande behandlingar i salongen.

Mer läsning