Stafettkarnevalen ställs in för andra året i rad

Stafettkarnevalen ordnas inte i år. Bild: VN-arkiv

Nu är det klart att det inte ordnas någon Stafettkarneval på Olympiastadion i år. I stället kan det bli aktuellt med mindre stafettävlingar.

Det kommer inte som någon överraskning, men Stafettkarnevalen ställs in för andra året i rad på grund av coronaviruset. I går kväll meddelade karnevalen på sin webbsida att skolidrottsförbundets styrelse har bestämt att det inte blir någon Stafettkarneval på Olympiastadion i Helsingfors i maj i år.

Karnevalen skulle ha ordnats för 60:e gången och dessutom för första gången på den nyrenoverade Olympiastadion. Men nu blir det ingenting av arrangemanget och i ett utlåtande på karnevalens webbsida slås det fast att det under rådande omständigheter inte är aktuellt att samla de finlandssvenska skolungdomarna.

– Vi är så klart ledsna för att vi ännu en gång är tvungna att skjuta framåt Stafettkarnevalen och en återinvigning av Olympiastadion, men beslutet är det enda rätta. Eftersom vi inte kan garantera säkerheten för ett så här stort evenemang kan karnevalen inte ordnas, säger skolidrottsförbundets ordförande, Stefan Haglund, på webbsidan.

Fastän det inte blir en karneval öppnar arrangören ändå upp för någon form av arrangemang i år. På webbsidan lyfts det fram att det, om möjligt, kan bli aktuellt med mindre stafettävlingar på olika finlandssvenska orter. Esbo, Vasa, Åbo och Mariehamn anses vara möjliga tävlingsplatser, men i det här skedet finns det inte mera information om eventuella tävlingar.