Städjippo med överraskande fynd – "Varför kastar folk det här i naturen?"

Smutsigt. Att plocka skräp är inget rent jobb, men resultatet är både synligt och upplyftande. Bild: Johan Lindholm

En bit av Horsbäck är uppsnyggat efter att ett gäng frivilliga plockade skräp under Västra Nylands städjippo i onsdags.

En handfull personer slöt upp till Västra Nylands satsning för en renare närmiljö. Tillsammans plockade gänget skräp längs vägrenen i Horsbäck i två timmar. Saldot var kring tjugo sopsäckar med skräp, som tas omhand av Destia.

Samvaro. Efter städningen var det roligt att jämföra fynden längs vägrenen över en kopp kaffe. Bild: Johan Lindholm

Efter arbetet samlades städgänget för kaffe och bulle och jämförde sina fynd. En plånbok, en termosmugg, en skärmmössa, ett protokoll från Lojo församling från 1987 och ett gammalt prov i tyska hörde till de mer udda fynden. Underhållande spekulationer väckte också följden av dessa fyndet av en bh, ett par trosor och en vuxenunderhållningsfilm. Eftersom städpatrullerna också hittade ett par byxor, delar av skor och en gammal keps var ekiperingen fullständig.

Behov. Stefan Grönberg var en av de frivilliga som hjälpte till under städtalkot. – Det finns helt tydligt ett behov, sade han. Bild: Stefan Grönberg

Det mest nedskräpade området var parkeringsplatsen söder om vägen, mitt emot Wi-Box, där långtradare brukar stanna. Här fanns bland annat flaskor fyllda med icke-identifierat innehåll.

Ett gissel längs hela vägsträckningen som städades var kaffemuggar med plastlock.

– De borde förbjudas! tyckte flera av deltagarna.

Den yngsta städaren, Stella Strandberg, 10, var upprörd.

– Varför kastar folk allt det här i naturen? frågade hon sig.

Säckvis. Johan Lindholm samlade ihop soppåsar så det är lättare för Destia att plocka upp skräpet. Bild: Mira Strandberg

Västra Nyland tackar alla samarbetspartner och alla som var med och städade! Vi tackar också de frivilliga som städade i Horsbäck i maj och inspirerade oss till vår satsning.

Mer läsning