Stabilt program öppnar julens dörr

Turné. Årets stora julkonsert turnerar i Västnyland den här och nästa vecka innan den intar Österbotten. Erik-André Hvidsten, Thomas Lundin, Heléne Nyberg, Åsa Jinder och Thomas Enroth framför Leonard Cohens sång Halleluja på svenska. På violin Krista Kairaneva, backing vocals Ia Rönngård. Bild: Mira Strandberg

Thomas Enroth och hans musiker levererar en proffsig helhet som stilla manar fram längtan till julen fast vi är mitt i novembermörkret. Eller kanske just därför.

Musik Årets stora julkonsert, Kyrkslätts kyrka den 22 november klockan 19. Artister: Thomas Enroth, Erik-André Hvidsten, Åsa Jinder, Krista Kairaneva, Tom Käldström, Thomas Lundin, Heléne Nyberg, Ia Rönngård.

– När man gör sådana här slags konserter måste man ha musiker som faktiskt kan spela och sångare som faktiskt kan sjunga.

Så presenterade Thomas Enroth sitt artistgarde vid Årets stora julkonsert i Kyrkslätts kyrka måndagen den 21 november. Och kunniga musiker har han sannerligen samlat ihop för Årets stora julkonsert. Under nästan två timmar fick en fullsatt kyrka njuta av många slags musik, från lågmält vackra visor à la Thomas Lundin och Åsa Jinder till de höga höjderna av O helga natt i Erik-André Hvidstens mäktiga tolkning.

Musik som sitter rätt

Stämningen sattes av Heléne Nyberg med Säg vem är han och de första sångerna följde i samma sköna bana. Både röster och instrument hade en mjuk och innerlig klang, och när turen kom till Thomas Lundin och Åsa Jinders duett Julnostalgi, till text av Lars Huldén, ja då satt man själv där vid julbordet och saknade dem som gått före. Och varken tårarna eller glädjen var långt borta, så där som det kan vara på julen.

Tack vare sin mångsidighet blev konserten aldrig tråkig och repertoaren satt mycket bra just nu, i gränslandet mellan höstmörker och advent. De julsånger som fanns med i den här versionen av konserten – den lär variera från kväll till kväll – räckte väl till och fungerade som ett litet uppvaknande till insikt om att det faktiskt lider mot jul. Men eftersom vi ännu inte är riktigt där mitt i julstöket var det skönt med alla de andra sångerna också, som gav repertoaren en välkommen fräschhet. Här fanns helt nyskrivna låtar, som Thomas Lundins poetiska och skira Änglavingar från den nya skivan Betraktelsens tid, men också låtar som man känner sedan tidigare, som andlöst vackra Av längtan till dig, som framfördes av Åsa Jinder.

Mixen på scen visade också hur härligt rätt det kan bli med kontraster – mellan musikstilar men också mellan instrument. Att Dagen är kommen på Åsa Jinders nyckelharpa följde på Sylvias julvisa på saxofon i Tom Käldströms tolkning accentuerade instrumentens särart och målade upp helt olika ljudvärldar men samma varma stämning. Det kändes nästan som om sångerna är komponerade just för dessa instrument, vilket bara visar hur väl de trakterades av musikerna. Också Amazing Grace sitter som handen i handsken på saxofon.

Imponerande improvisation

Riktigt imponerande var Thomas Enroths infall, som hans kolleger kallade det, då han efterlyste publikfavoriter bland julsånger bara för att sedan försvinna upp på orgelläktaren och improvisera ihop ett potpurri med de önskade låtarna och lite till. Hur duktiga musikerna är visade också det faktum att de efter den första förvåningen hängde på och följde med in i infallet. Och publiken var underhållen.

Det här var första året Enroth och hans musiker stannade i Kyrkslätt på sin turné, och att döma av publikreaktionerna efter konserten var detta ett koncept som träffade helt rätt. Visst kan man tycka att man i låtvalet för det mesta satsade på säkra kort, sånger som är lätta att göra med känsla och som brukar mana fram starka publikreaktioner. Vem har inte gråtit till Varpunen jouluaamuna eller fått kalla kårar av en strålande tolkning av O helga natt?

Men så länge det görs med äkthet, av glädje till musiken och framförandet brukar det inte bli sliskigt. Det här turnésällskapet verkar faktiskt njuta av sångerna mer än av sin egen talang, och det är det som gör skillnaden. Och ibland är det skönt att ta emot musik som spelar på ens själasträngar. Speciellt när det görs så här väl.

Fakta

Turnéplan

Ekenäs kyrka 25.11 kl. 19

Hangö stadshus 26.11 kl. 19

Ingå, Täkter UF 28.11 kl. 19

Lojo, Åsvalla 29.11 kl. 19.