SSAB-arbetare anser att utredningen inte gått rätt till – "det här var förutbestämt"

Besviken. Arbetarskyddsfullmäktige Ulf Heimberg är besviken över beskedet. Han och många i personalen anser att förhandlingarna kunde ha skötts bättre. Bild: Harald Grönstrand

Ulf Heimberg som jobbar på SSAB anser att ledningen förvrängt en del av utredningarna för att få arbetstagarnas förslag att se sämre ut. Fabrikschefen säger att man utrett alla alternativ.

– För det första: det här var förutbestämt. De har hållit personalen på halster i fyra fem månader. Tio procent har redan sagt upp sig och antalet sjukskrivna är många, säger Ulf Heimberg, arbetarskyddsfullmäktige på SSAB:s fabrik i Lappvik.

Han berättar att samarbetsgruppen sent på torsdag kväll fick meddelande om informationstillfället på fredag morgon. Klockan 10 meddelades personalen om beslutet, och strax efter det lämnade de flesta fabriken.

– Efter informationstillfället beslöt personalen att lämna fabriksområdet. Det räckte för i dag, jag tror att veckoslutet börjar också för kvällsskiftet redan nu, säger Heimberg.

– "Är det här tacken man får efter allt man gjort för företaget?" var det en som frågade under morgonen. Det är en helt legitimerad fråga att ställa.

De som arbetar kvällsskift på fredagen informeras om fabrikens öde klockan 15 på eftermiddagen, alltså 5 timmar efter de som kom till morgonen.

– Men det är klart att de vet om det redan nu. Det står ju i alla tidningar och sociala medier, säger Karl Råstedt, fabrikschef.

Är det något som borde ha skötts bättre under förhandlingarnas gång?

– Med facit på hand är det lätt att säga, men nu gäller det bara att jobba vidare dag för dag och stabilisera situationen, säger Råstedt.

Hur ska ni stabilisera situationen?

– Det är bara att jobba vidare, säger Råstedt.

Ilska och frustration

Ulf Heimberg är besviken över resultatet. Han anser att det fanns bättre alternativ än att stänga fabriken i Lappvik, men anser att ledningen inte har lyssnat på arbetstagarnas förslag.

– Vi kan läsa in att produktionen här ska fortsätta till 2020. Man vill alltså att allt hålls i gång tills fabrikerna Tavastehus och Pulkkila kan ta över. Från personalsidan har vi därför önskat att få i gång ett bonussystem för de som jobbar här, för att hålla motivationen uppe. Kompensationen ska vara rättvis och motiverande, säger Heimberg.

Han ser förhandlingarna med ledningen som mycket dåligt skötta, och han tycker inte att arbetsgivaren tagit hand om personalen.

– På personalens begäran fick vi arbetsgivaren att se att folk måste få tala ut. Så företagshälsovården har varit inkopplad och träffat personalen i mindre grupper. Men det här kom sent, arbetsgivaren borde ha tänkt på det från början, säger Heimberg.

Inte helt hopplöst läge

Karl Råstedt anser däremot inte att läget är så dåligt som det framställs.

– Förhandlingarna blev ju långa eftersom vi ville titta på alla alternativ. Men vi har inte så många sjukskrivna, antalet motsvarar ungefär det som det är under influensasäsongen, säger Råstedt.

Han hör själv till dem som kommer att sluta arbeta på fabriken i den tredje fasen under nedläggningen. Han kommer att pensioneras.

– Jag tror nog att största delen av de som jobbar här arbetar vidare tills fabriken stänger, men det finns nog det som inte kommer att göra det, säger han.

Ulf Heimberg har svårt att tro det. Och han förstår inte heller hur SSAB kör ner en fabrik som man satsat så mycket på.

– Vi har varit ett av rörproduktionens flaggskepp. Vi tillverkar komplicerade produkter och är föregångare både inom arbetarskyddet och produktutvecklingen. Personalen har skolats i flera år, man har gett en god bild av företaget. Därför känns det för mig och för många andra som en frustration, säger Heimberg.

Vinklade utredningar

En annan sak Ulf Heimberg lyfter fram är att han anser att ledningen under förhandlingarna aldrig tagit till sig alternativ till en stängning av fabriken.

– Proceduren är att styrelsen litar på utredaren i Finland. De kommer från Tavastehus, och förstås har de dragit hemåt. Det har aldrig varit ett alternativt att stänga i Tavastehus. Och för fabriken i Pulkkila skulle det vara vettigare att föra hit deras produktion, vi har bättre förutsättningar att ta över deras produktion än de har att ta över vår, säger Heimberg.

Bland annat de här siffrorna har Heimberg presenterat till förhandlingsgruppen, som sedan fört det vidare till styrelsen. Men enligt Heimberg har man sedan till styrelsen lagt på några procent på utredningen för att den ska se sämre ut.

– Det här är ganska smörja när vi inte själva fått fram det till styrelsen. Vi har också skickat till vd:n i Sverige och styrelsen, men de verkar inte ens ha varit nyfikna över alternativ.