Sportens uppgång och fall

Det rör sig stora pengar inom sporten. Så stora att ledarna i det internationella fotbollsförbundet Fifa tappat orienteringen.

Jag tycker om sport. Ända sen jag vann min första medalj som åttaåring i längdhoppning i Karis IK:s pojkmästerskap. Det blev silver för Ingemar Ekström hoppade längre. Sportandet fortsatte med fotboll och handboll i BK-46 och slutade med handboll i Kyrkslätts IF. Att spela i lag var roligt. Man hade kamrater och gemensamma mål, matcher och turneringar.

Nu är det intressant att följa med barnbarnen i sportens värld. Mina två äldsta barnbarn tycker om hästar. Ena red på Hurmuri och andra rider på Viljami. För tillfället är Hurmuris ryttare mera intresserad av skytte och karate, medan Viljamis ryttare fortfarande "lever" med hästar. Jag frågade flickorna, varför ritt? Erika svarade: "För att få lära mig nya saker, känna adrenalin vid hopp och koncentration vid dressyr". Också Lotta betonade inlärningen och fortsatte: "För att få känna glädjen av att lyckas".

Mitt tredje barnbarn Fanny spelar handboll i Kyrkslätts IF. Inte utan stolthet tänker jag – vad spännande att gener kan hoppa så. Roligt har flickorna då de spelar och fint att de får känna glädje i sitt sportande. Att mor och far får sköta transporterna är sedan en annan femma. Dessutom uttrycker jag min fulla uppskattning för ledare och tränare!

Mitt intresse för sport på toppnivå dras ner av dopning och politik, stora pengar och mutor. Dopningen i VM i Lahtis 2001 var ett stort bakslag för finländsk skidsport. Så stort att det tog 16 år för landet att hämta sig. Och visst är det bedrövligt att medaljer från de olympiska spelen i Peking 2008 och London 2012 fördelas på nytt då segrare efter segrare brinner för dopning. Vinter OS i Sotji 2014, med förljugen rysk statsledd dopning i hemliga polisens regi, är en katastrof för sporten. Men fenomenet är inte nytt. Führer Adolf Hitler satsade stort på framgång i de olympiska spelen i Berlin 1936 och Östtyskland, DDR, var en veritabel stormakt i sport med otillåtna medel. Dessvärre fanns det många i Finland som beundrade DDR:s framgångar.

Det rör sig stora pengar inom sporten. Så stora att ledarna i det internationella fotbollsförbundet Fifa tappat orienteringen. Det är inte muntert att läsa om spelet inom Fifa vid beslut om kommande fotbollsmästerskap. Ordförande Sepp Blatter och vice ordförande Michel Platini blir avstängda. Kohandel och mutor! Hur kan man annars förklara fotbolls-VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022?

Dopning och stora pengar är långt ifrån den glädje sporten ger barn och ungdomar. Första söndagen i advent skulle kaplan Helena Rönnberg i Kyrkslätt svenska församling beskriva glädjen folket kände då Jesus red in i Jerusalem. Hur gjorde hon det? Hon tog en handboll med sig i predikstolen, visade den och berättade: "Matchen mellan Kyrkslätt IF och BK-46 står 25-25 och det är fem sekunder kvar. Kyrkslätt får bollen och lagkaptenen skjuter.

Mål! 26-25!

Spelarna och publiken jublar".

Detta är glädje!

Kaj Lindholm tidigare stadsdirektör