Spöken och spindlar sprider skräck i stan

Kusligt. Spöken som dansar och spindlar som kryper - överraskningar som Raseborgs stads parkarbetare bjuder på. Bild: Lina Enlund

Spöken som dansar och hänger i träd, spindlar, spindelnät ... Just nu råder det en läskig stämning i Ekenäs centrum.

Raseborgs stads parkarbetare överraskar också i år invånarna med dekorationer inför halloween och evenemanget Mörka helgen den 1–3 november.

Den som tittar lite noggrannare på dekorationerna ser att de är gjorda av återanvänt material såsom fiberduk, sopsäckar, plastburkar, rör och sopsäckar. Exempelvis spindlarnas kroppar är gjorda av sopsäckar med löv i, och benen är gjorda av orangefärgade pinnar. Budgeten är därmed minimal.

– Vi är sopdykare, säger parkarbetaren Tomas Ahlfors och skrattar.

Alla spöken är gjorda av vit fiberduk.

– Det är de fiberdukarna som användes på Ekenäs centrumplans gräs innan det blev konstgräs, säger parkarbetaren Åsa Ekström.

Team. Raseborgs stads parkarbetare tycker att det är roligt att dekorera staden och har gjort det till en tradition. – Den positiva respons vi får är vår glöd, säger Tanja Liljeqvist, arbetsledare på samhällstekniska enheten inom park och idrott. Bild: Lina Enlund

Varför gör ni det här?

– Den positiva respons vi får är vår glöd. Vi vill göra invånarna mera medvetna om våra parker och göra dem mera levande och attraktiva. För oss är det ett roligt avbrott i det dagliga arbetet och det har blivit en tradition, säger Tanja Liljeqvist, arbetsledare på samhällstekniska enheten inom park och idrott.

– Vi tycker det här är roligt, annars skulle vi nog inte göra det, säger parkarbetaren Anu Lappalainen.

– Responsen vi får är enorm! Många invånare väntar på vad vi ska hitta på, säger Tomas Ahlfors.

Ögon. Kuslig halloweenstämning på Basatorget i Ekenäs. Bild: Lina Enlund

Vem är hjärnan bakom idéerna?

– Alla! svarar parkarbetaren Maj-Len Gerke snabbt och berättar att de alla letar efter idéer och inspiration på olika sajter.

– Under regniga dagar och kalla morgnar passar vi på att jobba med det här, säger Åsa Ekström.

Under ungefär en vecka får Ekenäsborna sällskap av ett gäng spöken och spindlar. Sedan plockar parkarbetarna bort dem.

Men det kreativa idéjobbet fortsätter för dem vid sidan om lövkrattning och annat parkarbete. De klurar redan på de kommande juldekorationerna i Raseborg.

– En stor del av pyntet är samma år efter år. Men något nytt kommer vi nog kanske med i år. Vi får se, säger Åsa Ekström.