Spelmansstämman återvände till Västnyland

Bygdespel. StämmBandet från Korsholm uppträdde under Snappertunadagen. Bild: Roni Kuronen

Under helgen ordnas den årliga spelmansstämman i Ekenäs. Det traditionella evenemanget är ett sätt för spelmän från olika orter i Finland att träffa varandra, men det fungerar också som ett skyltfönster för spelmännens verksamhet.

Anders Holmberg från Ingå Spelmansgille är med och ordnar evenemanget i år. Enligt honom är det både tungt och givande att ansvara över arrangemangen.

– Det är alltid en utmaning att ordna stora evenemang, men samtidigt är det väldigt roligt att träffa andra spelmän och sjunga tillsammans, säger Holmberg.

Den årliga spelmansstämman är en långtgående tradition. Holmberg vill minnas att evenemanget ordnats för första gången år 1972 i Tenala. Sedan dess har evenemanget ordats varje sommar på olika orter i Svenskfinland.

– I fjol ordnades stämman uppe i Österbotten och under vintern blev det klart att evenemanget i år ska ordnas i Ekenäs. Under tidigare år har jag också varit med och ordnat stämmorna i Ingå och Karis, samt sångfesten i Ekenäs år 1991.

Enligt Holmberg har deltagarantalet på spelmansstämmorna minskat genom åren.

– Under 70- och 80-talet kunde upp till 400 spelmän delta i evenemanget. I år deltar omkring 100 spelmän i festligheterna.

Bygdespel och dans

Under spelmansstämman samlas spelmän från olika orter för att träffa varandra och för att spela tillsammans. Ändå uppträder spelmännen också ofta för publik, vilket också är fallet i år. Under lördagsförmiddagen åkte de olika spelmanslagen omkring i Raseborg för att uppträda på de traditionella bygdespelen.

Tenala Spelmanslag och StämmBandet från Korsholm uppträdde vid Raseborgs slottsruiner, i samband med Snappertunadagen som ordnades för 41:a gången på lördagen. Enligt Bjarne Lundsten som spelar dragspel i Tenala Spelmanslag, spelar bygdespelen en viktig roll för spelmännens verksamhet.

– Utav alla programnummer som ordnas under Spelmansstämman, är bygdespelen det mest synliga numret för allmänheten. Det är samtidigt ett sätt för oss att visa upp vår verksamhet och marknadsföra den allmänna dansen som ordnas under lördagskvällen, säger Lundsten.

– I år har vi nio olika lag som åker runt i Raseborg på bygdespelen. Musiken som spelas består av traditionella folkmusiksstycken. Meningen är att publiken ska kunna känna igen och relatera till musiken, säger Lundsten.

Senare på lördagen inträffar en dans som är öppen för allmänheten, där de olika spelmanslagen står för musiken. Den äger rum på Hotel Seafront i Ekenäs. På söndagen är det dags för helgens höjdpunkt, då spelmansstämmans huvudfest ordnas på samma ställe.